O mně

Polévka, která zahřeje. I u srdce

27.01.2007

Navzdory všemu, co vím o správné výživě – kolik syrové zeleniny, případně kolik kousků ovoce je záhodno za den sníst – nemůžu se v zimě ani podívat na talíř zeleninového salátu. Jde z něj na mě chlad. Jistě, zbožňuju sice domácí řecký salát nebo césar s kuřetem, ančovičkovou zálivkou a krutony z bílého chleba, ale ne teď. Vím, že bych měla, ale nejde to. Musím se zahřát!

Jeden z nejlepších způsobů, jak to provést, je uvařit si thajskou polévku. Ne že by mi hovězí vývar nebyl dost dobrý, ale v chuti prostě nemůže thajskou trhnout. Je slaná, mírně sladká i nakyslá a hřejivě ostrá zároveň! Hrnec horké nudlové polévky plné silného aroma Asie má neuvěřitelně povzbuzující účinky.

Mám podezření, že stonky voňavé citronely, plátky sladce ostrého zázvoru, kořen galangalu, slaná rybí omáčka a limetové listy, které se do thajské polévky dávají, to všechno nejsou ve skutečnosti běžné potraviny, ale exotická léčiva. Tento týden jsem se proto rozhodla uvařit její „lehkou“ verzi bez kokosového mléka, které horkost přeci jen trochu utlumí. Pravda, seznam surovin není právě krátký, a v mojí kuchyni rozhodně představuje rekordní počet, který jsem ochotna pro jedno jídlo shánět. Sama příprava je snadná a dá se shrnout do hesla: zamíchat, uvařit.

Asijský potravinový trh na pražské periférii je malý zázrak. Zatímco v centru seženete čerstvý koriandr za nemalé peníze, v politováníhodné kondici, a to ještě můžete mluvit o velkém štěstí, tady – v malé Asii – to chodí přesně opačně: svěží bylinky nikdy nepřekročí slušnou cenu. Velká část zboží se pěstuje v Čechách, protože dovoz by příliš zatížil cenu těchto základních potravin. Ráda bych se vám pochlubila, co všechno tu prodávají, ale bohužel se musím doznat, že velkou většinu vlastně ani sama neznám. Zčásti ne svou vinou, protože pro některé zeleniny nejspíš ani neexistují české názvy a zčásti proto, že obsluha je sice radostná a ochotná, ale nekonverzuje mnoho česky.

Mám jisté tušení, že ty dlouhé provázky v chladicích boxech budou nějaká střívka a tamhle na zemi leží patrně kuřecí pařátky, ale to asi zrovna nepotřebujete vědět.

Posbírám si tedy svoje dnešní úlovky a půjdu: malý kousek zázvorového kořene, kousek galangalového kořene (ten je skoro k nerozeznání od zázvoru, ale světlejší a hladší), stonky citronely, perfektní koriandr, nudle vezmu tentokrát pšeničné (průhledné hráškové jsem testovala minule), ještě tenoučkou lahůdkovou jarní cibulku, limetu, chilli, pár žampionů a je to.

Tentokrát vyzkouším i „zelí“ bok-čoj neboli úplně miniaturní mangold, který tu mají (vidíte ho na fotce mého nákupu). K mání je i pravá thajská bazalka, ale té jsem ještě nepřišla na chuť. Snad příště. Limetové listy, rybí a sojovou omáčku mám už doma a kuřecí prsíčka koupím cestou, říkala jsem si, když jsem procházela pryč kolem bizarních kulis z obřích podprsenek, dalmatiních a tygřích osušek.

Byla jsem v tu chvíli šťastná. Na popojíždění od supermarketu k supermarketu, kde se sežene tu limeta a tu citronela, jsem totiž nikdy neměla trpělivost. A tady je za pět minut nakoupeno. Všichni, kdo mou polévku jedli, dělali veliké óóch a ách. V jiných českých městech jsem trhy zatím nehledala, ale podle všeho není důvod, aby tu nebyly. Asijci tu žijí a nepochybně i jedí. Kdo hledá, najde, a k tomu vám přeju hodně štěstí.

A kde je to asijské tržiště? Na Tiskařské ulici 12, Praha 10 a má otevřeno po celý týden (i v neděli).

***

Thajská polévka

Nejprve rozpusťte trochu kuřecího bujonu v litru horké vody a postupně přidávejte suroviny podle toho, kolik potřebují času k uvaření. Nejdéle by se měli vařit aromatické suroviny: dva tři stonky citronely, 2 cm kousek zázvoru, stejně galangalu a pokud máte raději méně pálivé, tak I chilli, aby se varem trochu utlumilo. Postupně by měla přijít na řadu zelenina, která si žádá cca 5 minut, ale ne víc (bok-čoj, houby, ale třeba i mrkev a celer, máte-li doma), úplně nakonec (podle údaje na obale) také nudle a kuře nakrájené na nudličky, které vařte jen tak dlouho, aby nebylo syrové a ne déle – kvalita kuřecího masa varem upadá. Dochuťte rybí omáčkou, sójovou omáčkou (já nešetřím), lžící limetové šťávy a oleje. Jakmile vypnete oheň, přisypte sekaný koriandr. Některé uvedené suroviny jsou obsaženy v hotových curry pastách, hlavně galangal, thajská bazalka, chilli a podobně, což usnadňuje vaření, ale hlavně nakupování. Kupte je ale jen tehdy, pokud tyto klíčové nedostupné suroviny skutečně obsahují. Velmi často v nich totiž kupodivu chybí. Pracujete-li s pastou, polévku připravte stejně, jen s tím rozdílem, že pastu opečte nejprve nasucho v hrnci, zalijte vodou a pak pokračujte se zbylými surovinami podle návodu.

Sdílej s ostatními