Články

Když tzatziki, tak tzatziki!

17.4.2009

Rozhodla jsem se, že se za každou cenu naučím SPRÁVNÉ řecké tzatziki. Ne že bych je už mockrát nedělala, ne že bych neuměla sáhnout do jedné z desítky řeckých kuchařek, co mám v knihovně, nebo si vybrat ze stovek receptů na internetu. Chtěla jsem ale tzatziki dokonalé Tenhle…

Hladkolistá petržel versus kudrnka

20.3.2009

Jaro se blíží a já se poohlížím po nejlepších bylinkách na záhon. Po pár výstředních sezonách, kdy jsem opékala šalvějové listy, dělala tymiánové limonády a sklízela rukolu, jsem zjistila, že nejvíc stejně spotřebuju pažitky a petržele Jenže zatímco jsem experimentovala,…

Jak chutná kuře za pětistovku

13.3.2009

Největší díra na trhu s biopotravinami se zaplnila – konečně si můžete koupit i české biokuře, třeba z farmy Abatis ve Zvoli. Vyplatí se dát za ně šestinásobek obvyklé ceny? Do role samozvané hodnotitelky kuřat jsem se obsadila proto, že kuře je má oblíbená trofej. Jako suvenýr…

Gordon Ramsay po česku

6.3.2009

Na televizní obrazovku vstoupil pořad o jídle, který má poprvé od revoluce šanci výrazně překonat dosavadní průměrnost. Držme mu palce, bude to potřebovat Jmenuje se Ano, šéfe! a jeho hlavním protagonistou je Zdeněk Pohlreich, známý šéfkuchař a majitel prosperujících pražských…

Cesta do tajemných h hlubin rýžovaru

27.2.2009

Nemohla jsem si nevšimnout, že i v tom nejpodřadnějším asijském bistru vaří lepší rýži, než se doma daří mně Stojí to za to, vybavit si kuchyň hrncem na vaření rýže, nebo jde jen o dalšího útočníka v invazi nesmyslných spotřebičů typu friťák? Rozhodla jsem se ho třikrát…

Audience u krále uzenin

20.2.2009

Je šedivé inverzní dopoledne, jakých je v únoru v Praze většina, a já nasedám do auta, abych dojela nakoupit k řezníkovi, který prý dělá uzeniny z masa Tuto fantastickou informaci přinesly na podzim noviny spolu se zprávou, že v disciplíně „klobása“ vyhrál mistrovství světa…

Válka proti lžičce mouky

13.2.2009

Zatímco zahušťování českých omáček lžičkou mouky je veřejně pronásledovaný přečin, haldy bílé pšeničné mouky se nepozorovaně přesunují do našich břich. Kudy? Češi pořádají hon na lžičku mouky. Trvá už mnoho let a škodnou jsou naše husté omáčky. Tedy že vezmeme…

Když si Ilona Chovancová Henry hraje

6.2.2009

Než se z české au-pair pracující u jedné francouzské rodiny stane autorka, která dokáže prodat Francouzům 400 000 výtisků své kuchařky, pár let to trvá. Teď Ilona Chovancová Henry vydává první knížku v Čechách Jmenuje se Hravá kuchařka a navzdory titulu jde o první knihu,…

Zpátky ke kořenům

2.2.2009

Že bychom se měli stravovat sezonně, podle toho, co příroda právě plodí, už víme. Jak ale dodržet posvátná pravidla středozemní kuchyně v Česku, kde je leden s únorem obdobím sněhu a zabijačky? Dozvíte se od Hanky Michopulu. K otevření této rubriky mě inspiroval dopis z mé…

Lepší život s majonézou

Lidové noviny, 14.6.2008

Včera jsem vyrobila domácí majonézu a hned vám povím, jak se mi to stalo. Řekli jsme si s přáteli, že zahájíme grilovací sezonu. O tom, co se bude grilovat, rozhodli tentokrát muži. Takže steak. Dobrá, hovězí. Otvíráme sezonu, tak proč ne rovnou argentinskou svíčkovou? Léto…

Ramsay vaří fast food

Lidové noviny, 26.4.2008

Po mediálním rozruchu, který způsobil britský šéfkuchař Gordon Ramsay letos v lednu oficiálním otevřením pražské odnože své londýnské restaurace Maze, se jeho knížky na našem trhu prodávají jako po másle. Právě vydaný titul má oproti těm, co už na knihkupeckých pultech…

CESTA DO KUCHYNĚ A ZASE VEN

Reflex, 19.12.2007

nes mám těžký úkol se s vámi, čtenáři Reflexu, načas rozloučit. Nejde o žádný dramatický rozchod doprovázený boucháním dveřmi, ale malé pracovní prázdniny. Chtěla bych totiž načerpat nové informace a zážitky, a až je "natankuju", zase se tu objevím. Když se ohlédnu zpět,…

MICHELIN NA HORÁCH

Reflex, 12.12.2007

Mám ráda vánoce, a proto jim každý rok v půlce prosince na týden ujedu pryč, nejraději do Alp. Celý svět má totiž uzávěrku. Všechno musí být hotovo do 24.12. Ušito, umyto, odevzdáno, koupeno i prodáno, převedeno na nového majitele, napsáno, natřeno, dostavěno, přestěhováno,…

NENÁPADNÝ PŮVAB MAZE

Reflex, 5.12.2007

NENÁPADNÝ PŮVAB MAZE Nedávno jsem vám slíbila, že co nejdříve přinesu zprávy, jak se vaří v nově otevřené pražské restauraci Maze slavného Gordona Ramsayho. Provedla jsem pro jistotu dva důkladné testy s celkovou útratou necelých tří a půl tisíce korun - nejprve za oběd a…

JAK SE VYZNAT V KUCHAŘKÁCH

Reflex, 28.11.2007

JAK SE VYZNAT V KUCHAŘKÁCH Neodvratně se blíží advent. Čas zoufalců, kteří své trápení zvané vánoční dárky utiší nákupem knížek, lhostejno jaké kvality. Dají tak nový popud k ještě většímu růstu kuchařkového trhu, jenž ale už teď připomíná obludu. Jak se na něm…

Sdílej s ostatními