Články

SHIT LIKE DOORS

21.11.2007

Potkala jsem Pascala. Pascal Guiter je Francouz. Pracuje v Čechách, je artdirectorem v novinách a ve své profesi je úspěšný, ale o tom teď nechci vyprávět. Pro tuto rubriku je důležitý právě a jen tím, že je Francouz. Co se jídla týče - řekla bych Francouz typický. O extravaganci…

CHVÁLA LISTOPADU

14.11.2007

CHVÁLA LISTOPADU V mé kuchyni se toho minulý týden stalo zřejmě nejvíc, a proto jsem se rozhodla téměř neopustit její území ani v tomto článku. Definitivně začala zimní sezóna. Konečně můžu vyměnit letní růžová a bílá vína za těžší červené a saláty za dlouho a pomaličku…

NEBÝT KOMIKEM V SUŠI BARU

Reflex, 7.11.2007

V ulicích hlavního města začíná být snazší objevit suši bar než dobrou českou restauraci. Jelikož virus mánie po suši už infikoval i další velká města, jako třeba Brno nebo Mariánské Lázně, je načase ujasnit si, jak se vlastně s tímto pokrmem ze syrového rybího masa a vařené…

GORDON RAMSAY V PRAZE!

Reflex, 31.10.2007

Britský šéfkuchař Gordon Ramsay, hvězda současné světové gastronomie, otevírá 1. listopadu 2007 v renovovaném pražském hotelu Hilton Old Town (dříve Renaissance) restauraci Maze. Ačkoliv očekávání jsou různá, jedno je jisté: už nikdy nic nebude jako dřív. Pro představu, tento…

SLUŽEBNÍČEK, PANE VRCHNÍ

Reflex, 24.10.2007

Na pohled je v českých restauracích všechno, jak zvyk a pravidla žádají: židle stojí na zemi, a nevisí na stropě. I bar je na svém místě, také tu je něco k pití a jídlu a jí se příborem. Podle všeho by to měla být vskutku restaurace, řekl by si třeba cizinec, který vstoupí…

Češi nemají patent na smažák

Lidové noviny, 19.10.2007

Europoslanec Jan Březina hodlá navrhnout patentování smaženého sýra ochrannou známkou jako původní český nápad. Promiňte, někdy se mi to stává, ale nedokážu rozpoznat, jde-li o vtip. Pokud ano, začíná náramná legrace. Pokračovat se totiž dá třeba patentováním pití vody…

SMAŽÁK - STRAŠNÝ, ALE NÁŠ

Reflex, 17.10.2007

SMAŽÁK - STRAŠNÝ, ALE NÁŠ "Napiš něco o smažáku a kde ho dělají nejlíp," požádalo mě v poslední době hned několik lidí po sobě. Ne že by se mi původně chtělo rozpitvávat kontext tohoto plebejského pokrmu, ale nechci vypadat jako někdo, kdo umí napsat akorát o ústřicích…

NA VINOBRANÍ? NEJLÉPE DO WACHAU

Reflex, 10.10.2007

Traduje se bezpočet historek o chytrých moravských vinařích a hloupých Pražácích, kteří dokáží vypít kdejaký slitek z podlahy. Chtěla bych sice navštívit moravské vinobraní, ale hrozně se bojím, že dostanu v nějaké takové trapné anekdotě hlavní roli. Prý se to však nestává,…

ČTENÁŘI PÍŠÍ

REFLEX, 3.10.2007

Nakoupit základní potraviny v normální, možná trochu lepší kvalitě je v Čechách a na Moravě roku 2007 fakt tvrdý oříšek. Každý, kdo se chce skrz imitace probojovat k opravdovému jídlu, musí počítat s velkou časovou investicí. Foto: PROFIMEDIA.CZ "Právě jsem se hrozně, ale…

VELMI JEMNÝ BUTIK

Reflex, 26.9.2007

Když se rozneslo, že se v Praze otvírá první sýrový butik, zalitovala jsem jeho majitelů. Zase další bláhoví, kteří to myslí s gastronomií dobře a jež čeká osud obchodů zavřených před nimi. Foto: TOMÁŠ TESAŘ Postup je následující: majitelé nejprve nadšeně zahájí, naplní…

PRASE JMÉNEM LUDĚK

Reflex, 19.9.2007

Dovolte mi, abych vás představila: tohle je Luděk. Vyrůstal na statku mého souseda pana Louky. Luděk je totiž prase, které živí mou rodinu vepřovým masem. Luděk I., II., III., tento již v řadě čtvrtý. Luděk žil spokojený život, který by mu ostatní vepři záviděli. To však…

LÉČBA ŽEMLOVKOU

Reflex, 12.9.2007

Každému, kdo tvrdí, že neumí vařit, trpělivě vysvětluji, že vaření není žádná magie, ale jen otázka vystižení správné konzistence. Vyčkání okamžiku O. Kdy nastává? Chceme od jídla vlastně tak málo! Křupavé hranolky, na skus ovšem měkké, až moučné, s drobounkými…

ŠÉFKUCHAŘ, TEĎ UŽ BEZ ČEPICE

Reflex, 5.9.2007

Druhého srpna ráno se na pražském Poříčí v legendární kavárně Imperial zas po delší době rozvoněla káva. Její znovuotevření je bezpochyby událost sezóny. Hlavním důvodem je, že kavárenská jídla, jako štrúdl a sendviče, tu připravuje kulinářská hvězda první velikosti,…

RAJČATA NA VYHLÍDKOVÉ JÍZDĚ

Reflex, 31.8.2007

Říká se, že největší cestovatelé na světě jsou Němci. Podle všeho mají ale velkou konkurenci: banány, rajčata, papriky, avokáda, manga - prostě turisty ovocně zeleninové. Proč je to tak důležité? Protože chcete-li jen trochu lépe jíst a vařit, je nutné vědět, kolik mají…

ŘEPA, MOJITO A GORDON RAMSAY

Reflex, 22.8.2007

Dnes vás ušetřím svého kritického gastronomického myšlení a zasvětím do problematiky zcela povrchní, leč ne nezajímavé, a sice do současné módy v jídle. O tom, že se trendy na vidličce mění, snad nikdo nepochybuje: kdybyste se dnes snažili někoho ohromit třeba takovým čevabčiči…

Sdílej s ostatními