Kniha

O knize Zpátky domů – jak vznikala & ukázky

Nejprve jsem vybrala recepty

Na začátku stále moje touha napsat kuchařku s opravdovými recepty. Nechtěla jsem knížku, která se "upeče" na stole odpovědného redaktora v nakladatelství, a to nákupem licenčních fotografií a bůhvíkolíkátým přemícháním receptů na dalších 100 nejlepších receptů mezinárodní kuchyně. Kdo vaří doma pošírované lososy a citrónová želé? Myslím, že lidem dnes daleko víc chybí pořádné jídlo: silná knedlíčková polévka, báječný drobenkový koláč a křupavá vepřová pečeně na neděli. Někdy máme zase chuť si s jídlem pohrát a zaexperimentovat. A tak jsem vybrala recepty, které respektují naše středoevropské kořeny a tradice, ale v duchu moderního evropanství dokáží opatrně vstřebávat I nové trendy.

…všechno jsem nakoupila…

Hledala jsem v supermarketech, brázdila trhy, prozkoumávala malé obchody. A právě proto jsem mohla k surovinám připsat, kde je shánět. Abyste nemuseli na cestě za dobrým jídlem překonávat žádné velké překážky, abych vám mohla cestu co nejvíc zkrátit. Recepty jsem se proto snažila navázat hlavně na nabídku řetězců. I když – ne vždy lze určit, které Tesco má, a které nemá potřebné zboží. Jezdím také mimo město a vím, že zásobovací situace není leckdy snadná. Můžu vám proto poradit jediný způsob, který na chudou nabídku funguje: nedostatkové potraviny neúnavně poptávejte nebo objednávejte. Dovozci totiž často říkají, že je neprodávají, protože my zákazníci o ně nejevíme zájem. U svého „zelináře" jsem si takhle prosadila polníček, roketu I čerstvý koriandr. Nevzdávejte se: vždyť nejde o luxus a exotiku, ale o rostliny, které by mohly růst za rohem na poli.

…pak jsem vařila…

Všechny recepty prošly nekompromisním sousedským testem. Vařila jsem nejen já, ale I moje kamarádky, pak taky máma a Terezka od vedle a taky Jana…, zkrátka vždycky několik lidí po sobě. Vznikla tak trojnásobně vyzkoušená domácí kuchařka: doma napsané, doma vyzkoušené recepty, teď hledají cestu, jak by i vám mohlo být doma co nejlépe.

…a znovu vybírala a psala…

Než se recepty protlačily do kuchařky, prošly téměř všelidovým hlasováním: ochutnávaly a vybíraly moje děti, neteř, synovec, babička, kamarádky, sousedé a taky prodavači v celém okolí. Kdybyste náhodou u nás na zastávce slyšeli hlouček lidí, co diskutují, zda je lepší „tarte tatin" nebo „tarte lemon", bude se s největší pravděpodobností jednat o spolupracovníky mojí kuchařky.

A jak dopadlo mé soukromé Zpátky domů?

Z výsledku mám radost: protože jsem se nenechala tlačit žádným jiným časem, než svým vlastním, nedělala jsem chyby, které by mě mrzely. Jsem na kuchařku stejně pyšná, jako jsem bývala na svou kariéru, jenže jsem teď prostě šťastnější: Za touhle prací nestojí žádné utrpení a práce po nocích, jen radost a nadšení několika lidí. Nemám výčitky svědomí kvůli rodině, ani nepadám únavou a vyčerpáním. Hodně pracuju a mám se líp… Ochutnejte!

Hanka Michopulu začala vařit mnohem dříve, než jí to matka dovolila a na první pánev si našetřila rychleji, než na první džíny. Tři roky vedla úspěšnou rubriku o vaření v časopise Marianne, později rok sbírala zkušenosti jako šéfredaktorka Elle a poté založila časopis Apetit. Dnes se věnuje především psaní kuchařek a pravidelně publikuje v médiích.Žije v Praze, je vdaná a má dvě děti.

Prohlédněte si knihu…

Líná snídaně

Jídlo může být I odpočinek a relaxace. Představte si nedělní ráno, děti se dívají na pohádky a připravuje se pořádná snídaně. Potom se dlouho a pomalu jí…

  • 3x Mléčný koktejl: Ananasový koktejl s kokosovým krémem, Banánový koktejl s kiwi a zázvorem, Mango lassí
  • Lívance s kysanou smetanou a teplými višněmi
  • Domácí müsli
  • Horké piškotové placičky naší mámy
  • Domácí jogurt
  • Losos Gravlax
  • Dokonalá míchaná vajíčka
Prima neděle

Máte to štěstí, že k vašemu stolu usedají několik let stále titíž lidé? Oslavte to. Chvíle, které strávíte s rodinou jsou jedny z nejdůležitějších. Posilujete tím klanovou sounáležitost a dodáváte sílu všem zúčastněným. Tradiční "staré dobré” pokrmy vřele doporučeny.

  • Knedlíčková polévka
  • Nejkřupavější vepřová pečeně s jablky, šalvějí a cibulkami
  • Hovězí svíčková Wellington
  • Nedělní bramborová kaše
  • Slavnostní kuře
  • 3x Teplý kompot: Hruškový kompot s fíky a borůvkami, Jablečný kompot s hřebíčkem, Malinový kompot s rebarborou
  • Čokoládová skořápka plněná mascarpone a jahodami
Můj tlustý řecký život

Část mé rodiny má řecký původ. Někdy si proto s jídlem dopřejeme dalekou cestu, až tam, zpátky ke kořenům. Stesku po domově je pak hned o něco méně.

  • Lilky v troubě: Sendvič s liky a mozzarelou, Lilky s jogurtem a arabským chlebem, Salát s kuřetem a lilky
  • Feta v balíčku
  • Smažená feta – Feta Saganaki
  • Stifado podle papuse
  • Jehněčí kleftiko
  • Rizogalo
  • Melounová margharita podle mě
  • Buchta z olivového oleje podle tety Simely
  • Frappé, jak ho dělá jaja
Svátky jara, svátky chřestu

Vaření může být plné napětí a vašich soukormých geniálních objevů. Můj největší se jmenuje chřest z Polabí. Každé jaro sedám na kolo a jezdím jej vlastnoručně sklízet.

  • Chřest "Jen tak": ...s citronovým máslem, ...s ančovičkovým máslem
  • Teplý chřestový salát
  • Chřestové rizoto
  • Koláč s chřestem
  • Chřest s bramborovou kaší
  • Těstoviny čili pasta se šunkou, chřestem a smetanou
  • Chřestová krémová polévka
Slavná večeře

Jídlu pro návštěvy se u nás říká "slavná večeře” a tohle pojmenování vymyslely naše děti. Někdy mám totiž chuť uvařit něco výjimečného, oslavit tím dnešní den a dát lidem okolo stolu jídlem malý dárek. I když nikdo z nich zrovna nemá svátek.

  • Roládky z lístkového těsta: Náplň ze sušených rajčat a slaniny, Náplň ze zelených oliv a sýra cotage, Náplň z hub a pažitky
  • Spaghetti al cartoccio
  • Balíčky z kozího sýra se slaninou
  • Thajská polévka Tom Kha Kai
  • Kachní prsa při 80 °C
  • Karamelizovaná cibule ke kachním prsíčkům
  • Zmrzlina s pepřem a horkým ananasem
  • Pissaladiére
  • Čokoládové bábovičky s tekutým srdcem
Jahodový týden

Jen týden, nanejvýš dva trvá sezóna českých jahod. Tak aromatických a lahodných, že s dovozovými, které se nám snaží dělat náhradní společnost po zbytek roku, nesnesou srovnání. V tomto týdnu můžete zažít nejedno jahodové dobrodružství. Nenechte si ho ujít…

  • Jahodový džem: superčerstvá frešovka
  • Jahodové daiquirí
  • Pětihvězdičkové jahody se šlehačkou
  • Jahodový koláč s drobenkou podle vás
  • Jahodový cheescake s bílou čokoládou
  • Jahodový koláč Andulky Smolíkov
Prázdniny v Čechách

Někdo vaří o prázdninách nouzová jídla, ale já si myslím, že léto je čas her – i v kuchyni. A nemusí se hned nějak zběsile vyvařovat. Vybrala jsem pro vás ty nejsnadnější a nejzábavnější prázdninové recepty na chatu. Sbírejte, marinujte, grilujte a užívejte.

  • Hříbkové carpaccio
  • Grilovaný camembert
  • Gazpacho
  • Nakládané hříbky
  • Zakopané maso
  • Žebírka BBQ: Tomatovo-zázvorová marináda, Hořčicová marináda
  • Trifle čili výjimečný lednicový dort
  • Koláč od Mary Berry
  • Zmrzlinové sedviče
  • Domácí ice tea
  • Zázvorová limonáda
Na bolavou duši

Jsou chvíle, kdy se vám v životě nedaří tak, jak byste si přáli. Někdy nemáte dost prostředků, jak zvrátit osud, ale můžete najít jiné, které vám jej pomohou snést. Uvařte to nejlepší, co umíte, pro nejdůležitěšjího člověka, kterého máte. Sami pro sebe.

  • Paštika
  • Jablkový koláč podle Jerry Hall
  • Senzační omáčka z pečených rajčat
  • Rozpečené croissanty se zmrzlinou a jablky
  • Ztracený chléb s mléčnou zavařeninou
  • Domácí nudle čili pasta fresca
  • Žemlovka
  • Mandlové mléko
Dovolená u moře

Nevařit na dovolené u moře je podle mě mučivé. Vytvořit nadprůměrné jídlo tam totiž nedá žádnou práci. Tolik superaromatické zeleniny, tolik čerstvých ryb! Ceny se dávno téměř srovnaly a zavařené české omáčky už s sebou vozí jen ti nejzatvrzelejší. Vybrala jsem pro vás recepty, které se skutečně vyplatí u moře zkusit.

  • Cuketové květy
  • Špagety vongole
  • Fíky zapečené s hustou smetanou
  • Zelené fazolky s kuřetem a tapenádou
  • Krevety do ruky
  • Knedlíky, z kterých se stalo soufflé
  • Pečené sardinky
  • Telecí kotlety na grilu
Všechno nejlepší!

V žádné cukrárně na světě vám neprodají to, co si upečete sami doma. Možná, že váš domácí dort nikdy nebude tak dokonale krásný, ale bude z nefalšovaných kvalitních surovin, upečený s láskou, a výsledek bude pro všechny napínavým překvapením. Jak to asi dopadne? Ne, nebojte se: čím méně dokonalý, tím více opravdový a domácký!

  • Dort pro dvojčata: Maruščin karamelový dort, Andulčin marcipánový dort s malinami
  • Baby dort
  • Větrníkový dort
  • Horká bílá čokoláda
  • Kilimandžáro od Julie Child
  • ktoriin dort
  • Adélčin americký čokoládový dort

Sdílej s ostatními