Vítejte v Poradně Zpátky domů.
Poslední rok jsem čtenářům často odpovídala e-mailem na dotazy ohledně
receptů, nejrůznějších triků kolem vaření, zvláštních surovin, a tak dále.
Napadlo mě, že se obsah takové korespondence může hodit i ostatním.
Napište mi! Pokud to budu umět, poradím a pomůžu vám.
Vaše Hanka
Dobrý den, Hanko,díky za spoustu dobrých nápadů.Někde jsem našla váš odkaz na kůzlečí maso, bohužel recept ne. Vzhledem k blížícímu se jaru a velikonocím bych ocenila nějaké doporučení. Děkuji Ira
Iro,
promiňte - odpovědět do velikonoc jsem nestihla, protože trh dostal přednost před vším ostatním, ale pokud ještě pořád chcete kůzlečí, oslovte třeba pan Laušmana z Držovic: http://kozifarma.drzovice.info/
Hanka
Dobry den, koupila jsem si Vasi kucharku a musim rict, ze z ni mam radost, je takova lidska. Ale bohuzel jsem tam nenasla recept na musaku, muzete se prosim o tento recept podelit. Dekuji MP
Marie,
děkuju za poklonu, recept na musaku ale nemám vlastní. Peču jí podle Marthy Elefteriadu, takže budete muset přikoupit ještě jednu knížku :-).
H.
Dobrý den,prosím o radu jak na předpečené koláčové křehké těsto. Nedaří se mi upéct s vysokým okrajem, vždy mi "sjede" a odchlípne se od okraje formy. Je to vyšším podílem tuku v těstě nebo nízkou teplotou při pečení? Je jediným řešením pokladení fazolemi? Moc děkuji.Zdravím. Zuzana
Zuzano,
proti "sjetí" okraje koláče se můžete pojistit tak, že 1. troubu vyhřejete na opravdu poctivých 190 stupňů. Tím zajistíte, že okraje ztuhnou/upečou se dříve než se máslo stačí vzpamatovat k útěku směrem dolů. 2. Dáte formu s vytvarovaným těstem před pečením na půl hodinky ještě ztuhnout. Slepému pečení se ovšem vyhnout nelze, obzvlášť v případě tekutých náplní apod. O tom, že je pravda, co jsem tu napsala, jsem se ubezpečila zrovna včera při pečení citrónového koláče, kdy 190 nebylo úplně poctivých, trouba trochu zlobila, a okraj si zas dělal co chtěl. Myslela jsem na vás a že vám dlužím odpověď na dotaz! Nicméně pokud neděláte koláč podle pokynů konkrétního receptu: poté co předpečete korpus 10 min na 190, sundejte opatrně fazole a papír a korpus dejte dopéci na dalších cca 10 min na 170C.
Dobrý den, kdysi jsem četl Váš článek o tom, jak jste si zařizovala kuchyň. Nyní budu rekonstruovat velký byt a chtěl bych podobnou, také styl shaker. Mohla byste mi, prosím, dát nějaký kontakt na studio Nika, které Vám ji dělalo? Děkuji Petr Holubec
Petře, obraťte se Studio Nika, v Umělecké ulici v Praze na Letné, www.studionika.cz. Nenechte se odradit jejich webovkami, které jsou zaměřeny na design – jako kuchyňské studio fungují, pokud vím, dál.
dobrý den , jako velký milovník olivových olejů už od listopadu sháním olej monello novelo , ale nikde ho nemužu sehnat , jsem z Jablonce nad Nisou , projela jsem i Liberec , ale nic . Do prahy budu mít cestu až 15 . tého dubna , ale tuším že to už bude na tento olej moc pozdě . Nemohla by jste mi poradit kde ho sehnat nebo nešel by z nějakého obchodu poslat na dobírku? moc děkuji za odpověd . Marcela
Marcelo,
shodou okolností jsem na velmi podobnou otázku odpovídala právě teď na www.lidovky.cz, takže cituji odtud "K dostání by mělo být ještě v Intersparech, kam se dodávalo v lednu, takže bude hodně čerstvé. V Praze je to Hostivař, Štěrboholy, Zličín, mimo ní pak Mladá Boleslav, Litoměřice, Plzeň, České Budějovice."
Doufám, že při dubnovém výletu du Prahy ulovíte, po čem toužíte.
Hanka
Dobrý den, před časem jsem se rozhodla, že doma zkusíme ochutnat biokuře. V malém bio krámku jsem koupila půlku kuřete, která měla sama přes kilo. Upekla jsem ho jen s máslem a solí, ale z nějakého důvodu bylo maso i šťáva cítit rybinou, a i chutnalo po rybě. Před upečením jsem taky cítila rybinu. Netušíte, čím to mohlo být? Bohužel si nepamatuju, co to bylo za chov. Od té doby si na biokuře netroufám, protože tohle vážně nechutnalo dobře - ani ryba, ani rak (teda kuře:-) ) Díky, Zuzana Dvořáková
Lucie,
to, co líčíte mi není neznámé, podobně jsem cítila otcovy králíky, ačkoliv chov byl bez chybičky - nikdo mi zatím tuto věc uspokojivě nevysvětlil. Jediným opatřením je vyhnout se farmě, jejíž maso vás takto zklamalo. A nebojte, byla to náhoda - nebo spíš vyjímka. Biokuře takhle standartně nechutná.
Hanka
Dobrý den, dostala jsem italskou šunku Fiocco di Culatello, v celku 2kg, obalenou v šedé hmotě. Prosím o radu, jak upravit k jídlu. Děkuji. Vendula
Vendulo,
to si pochutnáte. Culatello je vlastně "srdíčko" šunky. Kulatý sval, který je uprostřed nohy, který má jakoby hustší a jemnější vlákno. Pochoutka. Pro kuchyňskou úpravu a podávání nicméně neplatí žádná speciální pravidla. Použijte jí stejně jako celé prosciutto, jak radím o několik dotazů dříve. Najdete tam i odkaz na článek v Lidovkách, kde vysvětluji, co je šedá hmota atd. Užijte si to.
Hanka
Potřebuji poradit jak mám dlouhodobě uskladnit zázvor,poradími někdo!DĚKUJI ZA RADU!
Petře,
je to jednoduché. Vezměte plátěnou utěrku, zázvor do ní zabalte a uložte do přihrádky na zeleninu či na sýr, či jak se tomu u vaší ledničky říká. Podle mé zkušenosti takto vydrží měsíc. Jelikož je v obchodech k mání stále, nevyplatí se ho ani kupovat ve větším množství - po měsíci prostě koupím nový, zdravím, H.
Dobrý den, celkem často zmiňujete ve své knize lístkové těsto Wewalka, kde se dá sehnat, ještě jsem na něj nenarazila...Děkuji za odpověď:-)
Evo,
zcela určitě ho prodávají v Bille a Makru. Dobré pečení!
H.
Dobry den Hanko, precetla jsem si vas clanek o trhu v Klanovicich, zaujal mne velmi. Uz delsi dobu uvazuji pustit se do neceho podobneho u nas v nedalekem okresnim meste. Mam trochu obavu prave ze vsech tech predpisu tykajicich se trhu s potravinami. Nemohla byste mi prosim poradit, kde nebo jak je vyhledat, abych si udelala alespon hrubou predstavu. Pripadne jakekoli dalsi informace o uskalich takove akce uvitam a predem dekuji za vas cas. Zdravim Alice
Alice,
moje počáteční touha sdílet nabyté zkušenosti bude muset ustoupit čistému rozumu a pudu sebezáchovy Ne doslova: mohu pomáhat rozvoji trhových iniciativ, ale ne pracovat pro konkurenci. Myslím, že výhledově budu moci klidně školit zájemce o organizování trhů po republice, ovšem o Praze a okolí budu nadále smýšlet jako o "svém" potenciálním trhovém teritoriu a případní místní konkurenti budou muset své zkušenosti z získávat jako já - na vlastní triko.. Takže jste-li z Aše nebo Hodonína, ráda s vámi případné otázky proberu :-).
Hanka
Dobrý den Hanko, ráda bych se zeptala, jaké sýry jsou vhodné pro použití v teplé kuchyni . Děkuji, Bára
Barboro,
otázka je obecná, takže nemohu odpovědět konkrétně. Neznám snad sýr, který by se pro tepelné zpracování nehodil. Mají různé vlastnosti, mohou se hodit víc nebo méně, ale žádný nemá nálepku "tento je nejvíce vhodný" nebo naopak. Napište, máte-li nějaký konkrétní kuchařský úmysl. Možná budu umět poradit lépe.
H.
Dobrý den, děkuji za odpověď ohledně trhů v Klánovicích - už se těším na jaro. Zapomněla jsem se ještě zeptat - netušíte, kde by se dala koupit dýně? Pokud možno pravidelně, nechci ji zavařovat do zásoby, ale občas si z ní udělat jídlo. Děkuji Jana
Jano,
jste-li z Prahy, tak před dvěma týdny jsem viděla levnou muškátovou dýni v holešovické tržnici v hale číslo 22 za velmi lákavou cenu 15 korun, také Vietnamci občas mají...
H.
Dobrý den, manžel přinesl asi 1kg originál prosciutta dovezeného z Itálie. Prosím o radu, jak skladovat a jak upotřebit v kuchyni, případně nějaký receptík. Předem vřele děkuji. Horáková
Heleno,
to se tedy máte. Inspiraci najdte na konci mého článku o parmské šunce, který najdete tady: http://www.zpatkydomu.cz/cz/clanek/78. O krájentí viz odpověď Jitce z 2.1.
Ať vám chutná.
Hanka
Dobrý den, budou se opět konat trhy v Klánovicích, Je to hrozné, když si člověk musí kupovat česnek z Číny a mrkev z Belgie... Děkuji Jana
Jano,
trhy opět vypuknou v dubnu, už se také těším. Zatím chodím nakupovat do holešovické tržnice do haly číslo 22, kde ještě českou zeleninu mají, ačkoliv ne moc - česká sezóna je krom jablek, hrušek, brambor a kořenové zeleniny téměř za námi.
Nashle na jaře.
H
Milá Hanko, chtěla bych radu, jak udělat dobrou čokoládovou polevu na šlehačkový dort a jakým způsobem ji na dort nanést. Děkuji Lenka
Lenko,
nevím, jak váš šlehačkový dort vypadá. Variant je více, ač jde v zásadě o podobné variace na téma čokoláda rozpuštěná s máslem, cukrem, případně smetanou či mlékem. Zkuste třeba mou polevu z Adélčina amerického čokoládového dortu, kterou najdete v knize na straně 240.
H.