Poradna

Poradna pozastavena

Vítejte v Poradně Zpátky domů. Poslední rok jsem čtenářům často odpovídala e-mailem na dotazy ohledně receptů, nejrůznějších triků kolem vaření, zvláštních surovin, a tak dále. Napadlo mě, že  se obsah takové korespondence může hodit i ostatním. Napište mi! Pokud to budu umět, poradím a pomůžu vám.
Vaše Hanka

Jak nakrájet parmskou šunku?
02.01.2010

Dobrý den, Ctěla jsem se zeptat, zda existuje nějaký způsob, jak doma dobře nakrájet parmskou šunku? Jako jeden z narozeninových darů se u nás ocitla v podobě celé kýty a jsme sice nadšení, ale i trochu bezradní. Děkuji moc za radu. Jitka V.

Jitko,
jediný dobrý způsob, jak nakrájet váš narozeninový dárek, je použít profesionální profesionální kráječ. Tahle drahá zařízení mají svůj účel. Všechny ostatní způsoby jí pouze znehodností, což by byla škoda. Na vašem místě bych asi poprosila nějaký obchod s delikatesami, a za nějaký revanš v podobě většího nákupu či rovnou úměrné částky peněz, bych požádala o nakrájení. Pozor: i profikráječe se v kvalitě liší, a hlavně málokde umí s parmskou šunkou zacházet. Z toho důvodu bych se určietě neobracela na obyčejné lahůdkářství, ale právě na italské delikatesy. Šunku vám nakrájí na správně silné, reps. tenké plátky a uloží do vrstev proložených fólií, aby se neslepily. Pokud jste s z Prahy, zkusila bych asi Food and Wine Market v Průhonicích, nebo La Bottegu Aromi na Vinohradech. Všechno nejlepší..!

Kde bude letos ke koupí první čerstvý olivový olej?
20.11.2009

Dobrý den, prosím, můžete mi sdělit, kde mohu vámi citovaný olivový olej Monello-Monini zakoupit?Děkuji.Zdeňka

Zdeňko,
podle informací z firmy, která sem Monello dováží, bude tato lahůdka ke koupi cca od 30.11. v Albert hypermarketu (bývalá Hypernova) v Praze na Chodově, v Průhonicích, na Šestce a v Brně. S ostatními řetězci se ještě vyjednává.
Vaše Hanka

Budou videa na dvd?
16.11.2009

Dobrý den Hanko, chtěla bych vědět, jestli se nechystáte vydat DVD, kde by byla Vaše videa. Popřípadě zda byste byla ochotná soukromě prodat videa, které jsou na lidovky.cz. Předem Vám děkuji za odpověď.

:-))))
Lucie, děkuji za poklonu, ale to bych se neodvážila. Videa nebyla špatná a dají se asi ocenit díky určité informační hodnotě, ale formálně je dost co zlepšovat, takže na dvd určitě nepůjdou. Prodat je nemohu, objednavatelem a vlastníkem je sponzor a médium (lidovky.cz), já pouhý dodavatel. Ale pokud se vám líbila, mám dobrou zprávu: v příštím roce bych chtěla zkusit natočit další sérii.
Zdravím vás
Hanka M.

Kde koupit kapouna, případně kohouta?
15.11.2009

PORAĎTE ,PROSÍM,KDE BYCH MOHLA KOUPIT KAPOUNA/KOHOUTA/. S DÍKY H. KESTŘÁNKOVÁ

Dříve než jsem stihla Heleně odpovědět, přišla sama s informací, kde je kohout snadno k mání...zveřejňuji pro všechny, které to zajímá. Díky, Heleno!

Vážená paní Michopulu,
už jsem kapouna sehnala v MAKRU.Děkuji za nabídnutou pomoc.
Jen bych měla upozornit event. zájemce,že prodavačky ho vedou pod termínem francouzský kohout, váží 4,2 kg – artiklové číslo 188074, prodejní cena 39,90 / kg.
Zdraví Helena Kestřánková

Kde je v Dejvicích ta dobrá vietnamská zelenina?
15.11.2009

Dobry den, chtel bych se zeptat,kde ma v Dejvicich kramek pan Duong z Vaseho clanku v Lidovkach. Prestehovali jsme se do Dejvic z Vinohrad (tam bylo skoro jedno,do ktereho obchudku clovek zasel) a kvalita prodejcu zeleniny zde (okoli Jugo Part) je dost prohnila, abych tak rekl. Dekuji za odpoved

Milý pane Janouchu,
pan Duong bylo symbolické pojmenování vzhledem k okolnostem, které jsem v článku uváděla, nicméně zeleniny jsou reálné a existují. A sice když opustíte Jugo Part, tak jeden obchod najdete na Dejvické ulici, v té části, která je rovnoběžná s železniční dráhou. Číslo domu si nepamatuji, ale nejde přehlédnout. Průjezdem se dostane do vnitrobloku, kde je celý minimarket. Druhý - podobný obchod najdete hned za rohem v ulici Bubenečská, když půjdete od Dejvické je to pár metrů po levé straně. Dobrý shopping!
H.

Jak doma vyrobit sušená rajčata?
15.11.2009

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda nemáte recept na naložená sušená rajčata. Kupovaná jsou sice lahodná, ale drahá. Chtěla bych si je udělat sama, ale jen tak přibližně tuším jak.....Děkuji za odpověď.

Jitko,
sušená rajčata snadno vyrobíte tak, že je (rozpůlená, s vykrájenými středy a zbavená semínek položíte řeznou stranou dolů na nějakou mřížku (na chladnutí pečených dezertů) a sušíte v troubě předehřáté na 90 stupňů, a to po dobu nějakých 3 až 8 hodin, podle velikosi rajčat a podle toho, jestli máte ráda sušená rajčata spíš jakoby kožovitá nebo úplně vysušená. V průběhu propichujete občas slupku. Když je pak chcete použít, naložíte je aspoň na den do kvalitního oleje ochuceného bylinkami (rozmarýn, tymián) a česnekem. Náklady na výrobu touto cestou nemám spočítané, ale nejspíš to vzhledem k ceně elektřiny za troubu nebude nějak výrazně méně, než když koupíte rajčata v obchodě. Opravdu levně to jde jedině na jihu. Třeba v Řecku se místy suší rajčata na střeše :-).
Zdraví vás
Hanka

Co dělám špatně u vánočních čokoládových figurek?
08.11.2009

Dobrý den, paní Michopulu, mám takový problém: po léta vyrábíme k Vánocům skvělou čokoládu podle prastarého receptu (pošlu, máte-li zájem), dost často se nepodařila,je to choulostivé. Ale v posledních letech už to vůbec nejde, zkoušely jsme to se sestrou několikrát. Vypadá to na nějakou změnu v surovinách, jeví se nám to na kakao, všude je na kakau napsáno - odtučněné. Nevíte, jestli někde neexistuje nějaké jiné kakao? My jsme nenašly. Díky - Mizerová

Milá Jiřino,
kakaový prášek je pražením a sušením upravená kakaová hmota zbavená veškerého tukového podílu, tj. kakaového másla, proto nápis odtučněné. Já osobně bych si vybrala pro vánoční cukroví trochu lepší suroviny nežli ztužený pokrmový tuk a kakaový prášek, ačkoliv píšete, že jste s nimi byla spokojená. Jsem si jistá, že použitím másla, případně díky obsahu kakaového másla (vanilky atd.) v klasické čokoládě získáte pro výsledek leší chuť, ale na to se neptáte. Takže k chybě v postupu. Jediné, co mě napadá, aniž bych byla přítomna výrobě je, zdali při zahřívání kakao nepřikrýváte pokličkou - pod ní kondenzovaná pára může nakapat do obsahu a způsobit srážení. Také rum by se neměl přidávat na konci, ale lépe hned na začátku, aby suroviny došly stejné teploty (takže také neskladovat rum v lednici). Spolu s kvalitní čokoládou, např. Lindt 70%, byste se mohla dobrat k jistějším koncům. Předpokádám, že to víte, ale pro jistotu: čokoláda by se neměla nikdy vařit, ale jen zahřát, tuk rozpustit a ihned pokračovat dle postupu dál.
Držím palce pro vánoce 2009, doufám, že jsem pomohla aspoň trochu.
Hanka

Kde je k vidění vaše kuchyň?
08.11.2009

Moc zdravim, gratuluju k trhu v Klanovich. Chtela bych se zeptat, jestli bude nekde na webu k videni Vas clanek s tipy na kuchyn z prilohy Esprit v LN. Zarizuju, brouzdam a lamu si hlavu. Dekuju mockrat Tereza

Milá Terezo,
tento článek na webovky zařadit neplánuji, po pravdě - nějak se mi sem nehodí, ačkoliv text se časem v archivu určitě objeví. Ale potřebujete-li, pošlu vám další scany z časopisu na váš soukromý e-mail.
Zdravím...

Hanka M.

Budou trhy v listopadu?
28.10.2009

Dobrý den, budou pokračovat trhy v Klánovicích i v listopadu? Děkuji. Osvaldová

Heleno,
ano trhy v listopadu budou. Tuto sobotu pauza, pak se opět jede. Více postupně na www.klanovickytrh.cz.
Těšíme se na vás.
HM 

Peče se pečeně zakrytá či ne?
25.10.2009

Dobrý den, pokouším se péci pečeni, bohužel bez kůže ... snad příště. Mám dotaz: Pečeme zakryté, či odkryté? Nikdy to nevím. Mám litinový pekáč s poklicí. Děkuji a zdravím. RM 

Romano,
snad ne zcela pozdě: pečeni můžete přikrýt v první půli pečení, docílíte měkčího, šťavnatějšího masa. V druhém poločase už jí ale zcela jistě nechávejte odkrytou - hrajete o křupavou kůrku, která se pod pokličkou nevytvoří.
Hanka

Přihlásí se zemědělci sami?
22.10.2009

Možná že chvála nepatří do poradny, ale nemůžu si pomoci.Musím vyjádřit obrovský dík za konání trhů v Klánovické ZŠ a současně popřát hodně štěstí do dalších "sobotních" akcí. Ať se hlásí naši zemědělci sami! Díky, Michaela

Michaelo,
díky za slova podpory, patří také spoluorganizátorce Kláře Svobodové. Ale nebudeme spát na vavřínech. Pro pocit uspokojení se musí vykonat ještě mnoho - dosud se trh konal trochu "nadivoko". Budeme usilovat o jeho zvětšení a zároveň dodržení všech potřebných předpisů . Myslím si ale, že zemědělci se patrně nepřihlásí: o snech lidí z města se jim podle mě nezdá. Kdybyste věděla o někom, kdo by mohl a chtěl prodávat, dejte vědět.
Hanka

Existuje trh s bipotravinami?
22.10.2009

Dobrý den, nevíte prosím, jestli někde v Praze/u Prahy funguke trh/tržnice s bio potravinami? Díky moc za odpověď.

Dášo,
pravidelně nefunguje. Čas od času se biotrhy konají v Toulcově dvoře (podívejte na jejich stránky), ale to je asi tak vše. Zatím nejsme takhle daleko. Teprve se rozjíždí tendence kupovat lokální a sezóní potraviny, na bio dojde patrně až časem.
Zdravím
Hanka

Jak udělat domácí chlebové placky?
21.10.2009

Dobry den, chtela bych moc poprosit: nemate nejaky osvedceny recept na vyrobu tortill? Nechce se mi kupovat jiz hotove, prece jen, vyjde to pomerne draho a - proste proc je nepripravit doma...? Dekuji, Petra

Petro,
odhaduji, že máte určitě na mysli tortilly pšeničné, ačkoliv na mexickou kuchyni se používají také tortilly vyrobené z kukuřičné mouky. Máte pravdu, rozdíl v nákladech, ale hlavně v kvalitě je natolik lákavý, že se domácí výroba vyplatí. Jelikož se čas od času zlepšuji v řecké kuchyni, dělala jsem chlebové placky pod názvem pita, ale v zásadě je prinicip stejný jako pro tortilly, ale i indický naan, pro různé arabské placky, turecké jufky atd.
Vemte 500g hladké mouky dvounulky, 300ml vody, 2-3 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli a půl kostičky droždí (21g). Zadělejte těsto nejprve v robotu a pak ještě prodělejte ručně, a nechte vykynout cca hodinu v olejem vymazané misce (nebo dokud těsto nezdvojnásobí objem). Pak znovu prodělejte, rozdělte na 8 dílů a vyválejte 1cm placky, které ještě nechejte 5 minut kynout na vále. Pak nasucho opečete na pánvi s nepřilnavým povrchem, až placky zezlátnou a místy zhnědnou, může to trvat cca 5-6 minut.
Zdravím!
Hanka M.

Ještě česnekovější špagety...
21.10.2009

Dobrý den Hanko, rad bych se zeptal na tip, jak dostat do Spaghetti Aglio olio více chuti česneku. V posledních dnech už jsem se přiblížil, ale pořád se mi zdá, že oproti kuchyni v itálii, nebo několika restauracích u nás, dělám spíš špagety a česnek v jednom :) Děkuji

Petře,
tato úprava je extrémně jednoduchá, takže předpokládám, že v postupu chyba není - pes bývá zakopán spíše v surovinách. Evidentně patříte do skupiny lidí, kteří mají pocit, že ani v česneku není dost česneku. Takže je-li to tak, určitě se vyhněte všem zahraničním produktům a jděte po českém česneku - teď je jeho sezóna. Na pánvi ho neobdělávejte moc dlouho, spíš co nejkratší dobu, varem se aroma otupuje. Doporučuji se podívat k panu Němcovi, který prodává zeleninu v Holešovicích u Průhonu a také u nás na trhu v Klánovicích. Prodává dokonce tři odrůdy českého česneku a bude schopen vám podat zasvěcený výklad a doporučit i ten nejostřejší.
Hanka

Lanýžové těstoviny, plecko a grilované uzené
19.10.2009

Dobrý den, dotaz mám specifický: Odkud pocházejí Vaše gastronomické zkuše- nosti? Mám o nich totiž vážné pochyby. V letáku Billy jste doporučovala karcinogenní úpravu uzeného masa grilo- váním, u Zdeňka Pohlreicha se před Vámi zase prohýbaly stoly lanýžovými těstovinami posypané parmazánem a kotletky byly z plece!!! Laný- žové těstoviny budou asi Váš vynález, nic takového neexis-tuje. Na těstoviny se struhá lanýž, basta. Na lanýže strou- háte parmazán pouze Vy, ab- solutní rarita. V Itálii už by od Vás nikdo neotiskl ani řádku. A kotletky z plece? Takový nesmysl jsem za celý dlouhý život ještě neslyšel. Nic ve  zlém, ale než zase něco takovéhu pustíte do světa, poradˇte se s někým, kdo o tom něco ví, třeba se mnou. Rád Vám pomohu. S pozdravem PTR.

Petře Träglere,
první otázka je trochu abstraktní, a tak odpovím stejně. Mé zkušenosti pochází ze života. Možná jste měl na mysli spíše odbornost a vzdělání. Mou školou je má chuť a pak všichni lidé, kteří v tomto oboru dokázali hodně. Ti mě učí.
Další postupně
- na grilování uzenin nevidím žádný prohřešek. Někomu chutnají, někomu třeba ne, někdo hlídá zdraví tady, někdo jinde. Patrně se řadíte do jedné ze skupin, což však neznamená, že pro tu druhou přestanu psát. Ani pro vás to neudělám :-). Navíc jsem navrhla v letáku Billy grilovat uzené maso jako alternativu za špekáčky plné sádla, sojové drti a jatečního odpadu. Zvažte ty souvislosti.

Lanýžové těstoviny - myslím, že bylo zřetelné, že se jedná o těstoviny postrouhané lanýžem, ačkoliv jsem užila zkratky. Co se lanýžových těstovin jako takových týče, ujišťuji vás, že existují, v Umbrii a Toskánsku se prodávají na každém rohu. To vím pozitivně. V Čechách se vám to může samozřejmě jevit jinak. Pozor na to.

No a nakonec to plecko. Samozřejmě, že vím, že terminus technicus "plec" se nachází jinde než na zádech. Užila jsem toto slovo ve smyslu "záda", následkem čehož jsem se vystavila podezření, že nevím o co jde. To byla chyba. Ale už se stala, a pokud vás popudila, omlouvám se za ní....

S úctou

Hanka M.