Recepty

Grilovaný Camembert 7 komentářů

Grilovaný Camembert

Se zařazením téhle dobrůtky do knížky jsem trochu otálela. Bude na vaší dovolené k sehnání sýr v dřevěné krabičce – nebo nebude k sehnání? Surový dřevěný obal je totiž pro přípravu receptu důležitý
a lakované papírové krabičky se ze zdravotních důvodů zrovna
nehodí. Nakonec jsem si řekla, že supermarket už najdete skoro i v divočině, případně těsně před vjezdem do ní, takže proč ne. Recept
jsem našla v knížce populárního anglického spisovatele Petera Maylea Navždy Provence a hned jsem si ho oblíbila. Proč? Je to okamžitá první pomoc z grilu. Zatímco se žhaví uhlíky a naložené maso čeká tak nesnesitelně dlouho na správnou teplotu ohniště, sýr se může grilovat třeba hned, respektive když zmizí největší plameny. Na roštu se tak rozpeče senzačně jednoduchý předkrm, který čekání na maso hodně zpříjemní. Hoďte ho pak prostě doprostřed stolu, každý si bude v horkém camembertu namáčet bagetu. Mmmmm...

Ingredience
1 větší camembert – lépe ne moc vyzrálý, bude mít pevnější kůru
1 bageta nebo jiný bílý chléb

Příprava
1. Rozdělejte oheň v grilu. Když je dřevo dostatečně ohořelé, zasypte tento základ dřevěným uhlím. Po chvíli se uhlí rozhoří.

2. Sýr vyndejte z krabičky a zbavte ho plastového obalu. Vložte zpět do dřevěné krabičky. Položte na rošt a grilujte asi 10 minut. Dřevěná
krabička mezitím shoří. Rozpečený sýr možná občas ukápne do ohně, ale toho si nevšímejte – valná většina zůstane pod kůrkou uvnitř.

3. Sýr opatrně přeložte grilovací lopatkou (aby nevytekl) na talíř. Pokud večeříte sami nebo ve dvou, můžete tekutý vnitřek namazat do rozpůlené bagety. Pokud je vás u stolu víc, camembert prostě položte doprostřed stolu, naříznětě svrchu kůru do kříže a nechejte ostatní, ať si nabírají nakrájenou bagetou. Pozor, velmi horké!

Můj tip
Co když použijete místo Camembertu Krále sýrů? Ale ano, také to lze, ale bez obalu. Dřevěný obal dělá camembertu ochranu, dokud se sám „neobrní“ opečenou kůrkou. To u Krále sýrů není možné, ale přesto vám zachutná. Jen se na ohni nesmí zdržet dlouho – asi poloviční dobu, než v receptu na camembert.

Jak Vám chutnalo?

jarka

25.4.2010 03:04

ja mám tieš malú inšpiráciu.syr okorenit, a zabaliť do lístkového cesta. ešte to celé zabaliť do alobalu a može sa grilovať. je to fantázia!

Martin

5.12.2008 11:12

Ať už věříte říkance "Co je z Lídlu, není k jídlu." nebo ne, jsou tam k sehnání i dva druhy plísňáku ve dřevěné krabičce, mezi nimi jeden velmi nízkotučný, 13procentní, který jakožto dietář baštím. A kupodivu chutná príma ;o)

Zuzka

29.1.2008 08:01

Občas jde sehnat sýr v dřevěné krabičce (celý je pak zabalený do jakési kartonové taštičky) přímo určený k přípravě v troubě. Kdysi jsem ho sehnala v Delvitě, ale v současné době pochybuji, že by se dal sehnat i v Bille. Měli ho ve variantách: přírodní, s česnekem nebo s bylinkami.

D.D.

20.1.2008 01:01

hmmm, je to dobrota. Ty sýry z Německa znám, jeden se konzumuje přímo zde: http://olivovakucharka.webgarden.cz/mlecne-vyrobky/krabickove-fondue.html Z Francie si vozím sýr Mont d´Or, který je ještě chutnější.

vlasta

9.1.2008 09:01

V nemeckych marketech Eddeka se prodavaji 3 druhy syru v drevene krabicce primo urcene na peceni nebo grilovani. Moc dobre.

dáda

2.1.2008 05:01

a co zabalit sýr do alobalu? mně fungovalo i to...

Eva

22.8.2007 06:08

Výše uvedený recept bych chtěla doplnit. Na dovolené ve Francii jsme u přátel jedli grilovaný camembert, ve kterém byl před ještě před grilováním vydlabán malou lžičkou důlek. Naplnili jsme jej rozmačkaným česnekem, zalili bílým vínem a grilovali. Bylo to opravdu moc "jedlé".

Podělte se o svůj názor

 
 

Sdílej s ostatními