Recepty

Pečené sardinky 1 komentář

Přesně znění receptu na pečenou rybu zvěřejněného 12.7. v Reflexu najdete zde. V kuchařce je upraven na sardinky, ale jeho variabilita je právě jeho předností - lze ho použít s úspěchem téměř na jakoukoliv bílou rybu.

Nic levnějšího už ve středozemí nehledejte. Ceny začínají na rekordních 5 euro za střední rybky a končí na 10 euro za kilogram filetovaných větších kusů. O finanční hazard se tedy v žádném případě nejedná. A I kdyby se vám z nějakého důvodu vaření nevyvedlo (což považuji za zhola nemožné), ztratíte jen málo, resp. tak málo, jak to jen jde. Oproti důvěrně známé rybě z konzervy má čerstvá sardinka trochu znatelnější kůstky (téměř všechny se jí), zato však mnohem svěžejší chuť. O úžasnou šťávu vypečenou ze sladkých rajčat, slaných oliv a citrónu se u stolu poperete.

Ingredience
24 sardinek
500g třešňových rajčat na větvičce
hrst černých oliv (vypeckovaných)
1 citrón
sůl
olivový olej
bageta nebo jiný bílý chléb

Příprava
1. Troubu předehřejte na 180 C. Rajčata propíchněte vidličkou, položte na co největší plech, zakápněte olivovým olejem a dejte péct do trouby na 15 minut.
2. Sardinky opláchněte pod studenou vodou, případně při mytí zbavte jemně posledních šupinek. Rozložte na kuchyňský papír a osušte přebytečnou vodu.
3. Po uplynutí zmíněné čtvrthodiny přidejte k rajčatům spolu s olivami a citrónem nakrájeným na čtvrtky. Sardinky rozložte v pekáči tak, aby ležely v jedné vrstvě. Osolte a dejte péct do trouby na další čtvrthodinu. Podávejte s bílým chlebem (nutné pro namáčení do šťávy) a co nejsušším bílým vínem jako jsou třeba chablis nebo sancerre.

Jak Vám chutnalo?

kvasničkovi

7.12.2008 09:12

Na přípravu snadné a na chuť skvělé. V řecké prodejně na Francouzské ulici v Praze mají výběr všech druhů mražených ryb i sardinek, jsou jak čerstvě vylovené, nechávám je rozmrznout ve studené vodě. Mňam!!

Podělte se o svůj názor

 
 

Sdílej s ostatními