Recepty

Senzační omáčka z pečených rajčat 11 komentářů

Senzační omáčka z pečených rajčat

Téměř celý život jsem žila bez ní a myslela jsem, že šťastně. Na špagety jsem dávala běžné rajčatové omáčky z obchodu. Bože, celých třicet let! Počínaje loňským rokem už ale neuběhne ani jediný konec léta, v němž bych si neudělala malý zavařovací večírek. Tou dobou rajčatům nic nechybí. Jsou nádherně zralá, plná, sladká, a zelená vůně stonků přechází jakoby I do slupky. Do zavařovací sklenice je polapíte ve špičkové formě. Tehdy nepotřebují vůbec nic navíc: přichucování balscamicem, ani cibuli jako doporovod, dokonce ani bazalku ne. Máte-li opravdu dobrá rajčata, můžete si tuto vysoce uspokojivou činnost dopřát kdykoliv od června do října. A když vás zavařování nebaví, pak si snězte tuhle omáčku s hrncem špaget nebo linguine ihned. Kromě strouhaného parmazánu už opravdu nic nepřidávejte – říkala jsem vám, že je dokonalá…

Ingredience
1kg středních rajčat
olivový olej
1 lžíce hnědého cukru
4 stroužky česneku, nasekané na jemno
1 lžíce tymiánu

Příprava
1. Předehřejte troubu na 110 ºC. Omytá a osušená rajčata překrojte napůl a klaďte je řezem navrch na pekáč lehce vymazaný olivovým olejem. Posypte tymiánem, česnekem a zastříkněte olivovým olejem, pokud možno přímo na řeznou plochu rajčat, ne mimo ně. Posypte cukrem (v případě, že máte přezrálá rajčata, můžete cukr vynechat) a dejte péct do trouby na minimálně 2, ale lépe 3 hodiny.Po uplynutí této doby se rajčata scvrknou, ale zůstanou stále šťavnatá. (Kdybyste chtěli, můžete pokračovat dál - pečte 6 hodin a vzniknou zase rajčata sušená.)
2. Děláte-li omáčku do zásoby, pak vypláchněte jednu 0,5l zavařovací sklenici I s víčkem vařící vodou a nechte vysušit v troubě zapnuté na 140 ºC po dobu 10 minut. Ještě horkou omáčku přesuňte do sklenice, dobře zavíčkujte a uložte do sucha a temna.
Pokud budete jíst omáčku čerstvou, pak můžete nechat pečená rajčata vystydnout, přesunout do mísy, přikrýt víčkem nebo obráceným talířem a uložit do lednice, kde vydrží až týden.

Jak Vám chutnalo?

Jana

15.9.2010 01:09

Tento recept je vynikající. Na pečených rajčátkách si vždycky strašně moc pochutnáme.Zrovna teď je mám na talíři a přítel by je chtěl udělat co nejdříve znovu.Už nemám problém s velkým množstvím rajčat ze zahrádky:)Tenhle rok je zkusím poprvé zavařit.Dávají se zavařit do zavařovacího hrnce?

Madla

1.9.2010 12:09

Mě osobně takto pečená rajčata moc chutnala, i když jsem jim k "omáčkové" konzistenci musela pomoci několika šťouchy mačkadlem na brambory. Rajčata jsem měla ve finále hodně sladká, protože i původní produkt byl nádherně zralý. Mě (i 15. měsíčnímu synovi) chutnalo velcie, manželovi bohužel moc nešmakovalo. Což nevadí, alespoň zbyde víc pečených rajčátek pro mě :-)

Andrea

22.8.2010 02:08

Fantastický nápad jak zpracovat větší množství rajčat bez práce. Dneska jsem je upekla (na 150C něco přes hodinu), nakonec mixla ponorným mixérem dohladka a jsme moc spokojení. Díky za skvělý recept, část jsem za horka dala do sklenice a zatáhla, takže vydrží určitě nějaký ten týden.

Karel

14.1.2010 04:01

musi tam byt ten karamel ?....me to pripada jak znesveceni. Karel

Petr

13.11.2009 02:11

Copak o to,rajčátka jsou skvělá-ale omáčku to skutečně nepřipomíná ani náhodou-nebo jsem něco udělal špatně?..

Jana

13.11.2009 01:11

Taky netuším, kde se mi z toho měla stát omáčka. Mám v troubě kilo vysušených rajčat. Teda nic moc..

marie

11.7.2009 09:07

Hanko, musim Vam rict, ze mate opet pravdu. Omacku jsem pred minutou naplnila do sklenic tak, jak jste radila. Olizla jsem jen lzici, opravdu ji chci ochutnat az s testovinami, ale uz jen to stacilo na to, ze jsem ohromena. Takovou chut bych jinak nedocilila nez pomalym pecenim, a ten cesnek a karamel, och... Diky diky!

Eva

23.6.2008 03:06

Má někdo zkušenosti se zavařováíním omáček- smetanové/ svíčková,koprová,houbová .../ díky.

Hanka Michopulu

7.1.2008 09:01

Hanko, omáčka se z upečených rajčat nestane nějakým dalším přičiněním - už z nich pak prostě je. Nevypečená šťáva z rajčat + olivový olej, na kterém se peče, prostě spolu vytvoří cosi, čemu se dá říci omáčka. Martine, podle data příspěvku soudím, že když jste vařil, nebyla už sezóna a pak se prostě musí v zelenině více vybírat. Jestliže byl výsledek kyselý, nebyl nejspíš dobrý ani původní produkt. Když už se tak stane, nebála bych se přidat půl lžičky hnědého cukru, ačkoliv kosher to není. Není-li parmazán, nevadí. I bez něj, to je dobré. Ale jak říkám, pokud na začátku není dobrý produkt, ani parmazán to nedožene. Když už jste to zkusil jednou, nebojte se zdokonalit. K cíli vám chyběl jen malý kousek! Hodně štěstí při dalších pokusech. HM

hana

6.1.2008 02:01

Nějak mi uniklo, kterak se z rajčat pečných stala omáčka - můžet prosím doplnit. Děkuji

Martin

17.10.2007 09:10

Jsem absolutní nekuchař. Až do včerejška jsem neuvařil nic a zkusil jsem hned vaší omáčku z rajčat. Budu muset ale ještě trénovat. Za prvé měl jsem jenom půl kila rajčat a tak jsem i ostatní přísady půlil. Místo klasického olivového oleje jsem použil panenský (nevím jestli je vhodný). V troubě jsem měl rajčata přes dvě hodiny a použil je potom ke špagetám. Výsledek byl rozpačitý. Čekal jsem, že omáčka bude nasládlá, ale byla spíš mírně nakyslá. Navíc jsem si zapomněl koupit parmazán... Mno, chybami se člověk učí, příště to bude snad lepší :)

Podělte se o svůj názor

 
 

Sdílej s ostatními