Recepty

Dýňová polévka 12 komentářů

Dýňová polévka

Asi tak 400g dýně omyjte, rozkrojte a vydlabejte vnitřní část se semínky. Nakrájejte na větší kusy a dejte do pekáčku. Pozor – odrůda Hokkaido se neloupe, slupka tepelnou úpravou sama změkne. Zastříkněte dýni v pekáčku trochou olivového oleje a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C. Zatímco se dýně peče ušlehejte kelímek (250ml) dobré šlehačky a dejte do chladu. Po 30 až 45 minutách dýně v troubě změkne – zkuste měkkost vidličkou. Vyndejte z trouby, nechte mírně zchladnout a pak přesuňte do stojacího mixéru. Ušlehejte spolu s 750ml horké vody dohladka a přelijte do hrnce. Okořeňte solí, a čerstvě mletým pepřem, přidejte pár strouhnutí muškátového oříšku, přiveďte k varu a vypněte oheň. Zlehka vmíchejte šlehačku, ne moc pečlivě– jen tak, aby se neřeklo. Můžete posypat třeba pažitkou, a jíst! Podávejte s kostičkami na másle opečeného bílého chleba.

Můj tip
Musím říct, že takhle je polévka dobrá víc než dost, ale přesto si někdy neodpustím jít ještě kousek dál, ačkoliv to vůbec není nutné. Do každé porce je možné kápnout třeba trochu lanýžového oleje – to je, řekla bych, finta z vysoké kuchyně. Jedna lahvička stojí naprosto strašných 390 Kč (prodává třeba italské lahůdkářství v pražské Perlovce), ale v případě, že vám jí někdo dal a nevíte co s ní, je to její chvíle. Ačkoliv…ve chvíli, kdy jím dýňovou polévku s lanýžovým olejem bych zaplatila klidně dvojnásobek ceny. Na chvíli mě ta chuť zbavuje příčetnosti. Rafinované je také ozdobit každou porci místo lanýžového dýňovým olejem – obvyklý trik rakouské kuchyně. Dýňový olej je sytě zelený olej z jader dýně, takže chuťový dojem je pak komplexní. Prodává se v supermarketech a hlavně v bio obchodech.

Ale jak říkám, i v základní verzi „bez luxusní výbavy“ je tahle polévka úžasná.

Jak Vám chutnalo?

Vlasta

8.11.2010 12:11

Tato polévka je moc dobrá, tak jsem se zkusila zazásobit: udělala jsem si pár sklenic jako polotovar (zkusmo, snad to vydrží) - upečenou dýni rozmixovanou s trochou vody jsem jen osolila a dala do sklenic, sterilovala asi čtvrt hodiny ve varu. Díky za recept Vlasta

Peťa

29.10.2010 12:10

ano ano, opražená semínka na posypání jsou výborná, já používám i ta slunečnicová. Do polévky samotné přidávám koriandr, dostane pak takový svěží nádech. Mńam.

Jost

4.10.2010 04:10

Teda děvčata,včera jsme končili cyklovýlet u Neziderského jezera.Zašli jsme na kávu a dortík v přístavišti.Na začátku výletu nás průvodce upozornil ny "Dýňovou polévku"která je v těchto místech oblíbená.Zeptal jsem se na to vrchního řečí Německou a on mi odpověděl řečí Slovenskou že polévku z dyní můžeme dostat.Využili jsme toho a nelitovali.Ještě k dobré chuti jsme ocenili profesionální a bezvadný přístup obsluhujícího personálu k zákazníkům.To nám u nás chybí stejně jako dobrá Dýňová polévka.Dnes už máme dýni doma a samozřejmě to vyzkoušíme a případně zařadíme do našeho jídelníčku. Já Vás zdravím dámy a přeju mnoho úspěchů.Joska

Veronika

7.9.2010 06:09

Nastala doba dýní a já se rozhodla poprvé zkusit dýňovou polévku. Našla jsem Váš úžasný a hlavně snadný recept. Polévka byla výborná, s lanýžovým olejem přímo dokonalá. Přidala jsem ještě opražená tmavá dýňová semínka. Mockrát děkuji za Váš typ.

Katka

14.1.2010 12:01

Potvrzuji slova Katky, tady ve Vídni je nepreberný druh dýní a receptu na polévky. Tuhle zkusím. Hlavne me zajímá ten "luxusní tip"

Radka Tučková

18.11.2009 11:11

Žiju ve Vídni a na dýňovou polévku se každý rok moc těším. Jde téměř o rakouské národní jídlo. Co restaurace to jiná varianta, ale vždy se tady podává s pár kapkami dýňového oleje a opraženými dýňovými semínky.

Julie

7.11.2009 12:11

Dnes ráno jsem si koupila malou Hokaido "u Vás na trhu" v Klánovicích, právě abych vyzkoušela tento recept. Také jsem nikdy nevěděla, co se s dýní vlastně dělá, kromě nechutného kompotu. Díky za tip. Mám novou plodinu pro svoje vaření. Už po upečení v pekáčku jsem bojovala s touhou rovnou jí sežrat :), ale odolala jsem a polévka stojí na sporáku. Je skvělá! Pěkný den, julie

Megi

18.6.2009 04:06

Já dýňovou polévku vařím asi rok,nevěděla jsem co s dýní udělat krom kompotu a když jsme okusili polívčičku,tak už nic jiného z dýně doma nechtějí,já ji dělám jen s česnekem,trošku soli a smetany a je,a je to moc dobré,teď nás mrzí,že jsme to neznali dříve :-)

D.D.

20.1.2008 01:01

dýňovka je dobrá polévka. Dolce má taky výbornou. Já ji vařím také, ale takto: http://olivovakucharka.webgarden.cz/polevky/soupe-au-potiron.html

DolceVita

31.10.2007 02:10

Opravdu dobrý recept na dýňovou polévku :-) Pro zajímavost nabízím ten můj: http://www.dolcevita.blog.cz V základní verzi "bez luxusní výbavy" je tahle polévka víc než úžasná :-) To souhlasím!

vanda

9.10.2007 08:10

jen musim souhlasit s lanyzovym olejem.nyni v case,kdy rostou houby s nim dochucuji omacku.ten rozdil je neuveritelny.take na vas skvely recept hribkove carpacio neni spatne kapnout kapku lanyzoveho oleje.dik za skvele recepty.vanda

Milli

8.10.2007 01:10

Vážená redakce, dýňovou polévku vařím s velkou oblibou již několik let. Dýni, kterou sama pěstuji oloupu, vyndám semena, nakrájím, podusím na lehce osmahlé cibulce, ručním mixerem raz dva rozmixuji, přidám česnek, oregano nebo čerstvou saturejku - občas stačí skočit na zahrádku pro pažitku a libeček - přidám 1 šlehačku, osolím a je hotovo. Na talíři ozdobím kapkou dýňového oleje, nebo lžící ušlehané šlehačky. Mnohdy nemusí být ani opečená houska - polévka je prostě báječná!!! Hezký den

Podělte se o svůj názor

 
 

Sdílej s ostatními