Recepty

Nejkřupavější vepřová pečeně s jablky, šalvějí a cibulkami 3 komentáře

Nejkřupavější vepřová pečeně s jablky, šalvějí a cibulkami

Vepřovou pečeni dělám jedině když se mi podaří koupit u 
řezníka pěkný kousek nezbavený tukového obalu. Myslete si o 
vepřovém sádle co chcete, ale péct suchý kotlet jen tak bez 
ničeho je jako vyprávět vtipy bez pointy. Díky němu naopak
zůstane maso krásně šťavnaté a křehké. Samotný tuk se 
promění v zlatavě křupavounké vypečené kostičky, o něž
bývá ve finále pomalu větší zájem než o maso.

Ingredience
1 vepřová pečeně i s kostí (zapamatujte si váhu)
1kg šalotky (nebo malých cibulek)
4 větší nakyslá jablka (nejlépe Granny Smith apod.)
svazek šalvěje
sůl (přibližně 2 lžičky)
čerstvě mletý pepř
750g brambor (oloupaných a nakrájených na čtvrtky)
2 lžíce anglické celozrnné hořčice (možno vynechat, ale ne 
nahradit)

Příprava
1. Den předem maso omyjte, pečlivě osušte a nechejte v lednici
nezakryté nejlépe přes noc, aby pečeně co nejvíc oschla. Šance
na křupavost se tím zvyšují, ale pokud nemáte den k dobru –
můžete tento krok vynechat.

2. Druhý den maso vyndejte z lednice nejlépe hned ráno a nechejte
ležet v pokojové teplotě. Předehřejte troubu na nejvyšší
stupeň, jaký máte. Oloupejte si cibuli, připravte brambory,
vykrájejte jádřince z jablek a nakrájejte je na čtvrtky. Malým
ostrým nožem udělejte do svrchního tuku šikmé a mělké zářezy
ve tvaru mřížky. Jde to snadnějí než se zdá, a tak dbejte jen 
aby jste neřízli až do masa. Do vytvořených zářezů vtlačte
otrhané lístky šalvěje – celkem asi tak 20, ne víc. Položte
pečeni do dostatečně velkého pekáče kostí naspod a potřete
hořčicí. Těsně před tím, než maso šoupnete do trouby jej 
ještě osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem.

3. Maso pečte na maximum 20 (má-li pečeně do 2kg) až 30 minut
(má-li více). Po uplynutí této doby stáhněte troubu na 160 C a pečte dál za 
občasného polévání vypečenou šťávou, a to 30 minut na 
každého půl kila masa. Po počátečním prudkém pečení také
můžete podlít horkou vodou - kolik však záleží na množství
vypečeného tuku: čím více tuku, tím méně vody, nejméně však
cca 2 dcl. Zhruba v půlce pečení přidejte do pekáče brambory s 
cibulí a jablky. Jakmile je pečeně hotová a příloha měkká,
vyndejte pekáč z trouby. Maso zabalte do alobalu nechejte
odpočívat při pokojové teplotě asi tak dvacet minut. Šťávy,
které se účinkem tepla odpařovaly ven z masa, teď jakoby obrátí
směr a putují zpět do vláken. Poté nakrájejte ostrým nožem na 
centimetrové plátky a podávejte s upečenými brambory, cibulkami a 
jablky, přelité šťávou z pekáče.

Zlepšováky
- Na to, kdy přesně maso solit či nesolit, nejspíš existuje více
názorů. Nasolíte-li maso předem, zkřehne. Sůl ale vytahuje z 
masa vodu, a tím ho vlastně vysušuje. Maso bude tedy možná
křupavější, avšak za to sušší. V případě pečeně, jejíž
maso je k vysušení z celého prasete nejnáchylnější, proto
dávám přednost solení na poslední chvíli.

- Pokud tak úplně nevěříte, co může po upečení se 
šťavnatostí masa provést zabalení do alobalu, udělejte si 
prověřovací pokus. Část pečeně naservírujte ihned, jak jste
zvyklí, ale zbytek zabalte do alobalu a nechte stát podle
instrukcí. Budete překvapení, jak moc se maso na přídavek
kvalitativně liší od první várky.

Jak Vám chutnalo?

Rian

10.2.2010 07:02

Dobrý den, měla bych dotaz jakožto nezkušená kuchařka - pro kolik je toto množství osob? Děkuji za odpověď...

Jana Koupalová

5.7.2009 09:07

Pečeně byla výborná, celá rodina si  velice pochutnala!!!!!! Všem doporučuji, velice lahodné jídlo!!!

kvasničkovi

7.12.2008 09:12

Pečeně je fakt skvělá, dělali jsme ji už vícekrát a pokaždé s velkým úspěchem. Jediný problém je sehnat maso i s tukovým obalem. Bez něj to opravdu není ono. Všem doporučuji!!!

Podělte se o svůj názor

 
 

Sdílej s ostatními