Recepty

Drobenkový koláč s jablky a tvarohem 29 komentářů

Drobenkový koláč s jablky a tvarohem

Já vím, teď po svátcích by se hodil spíš nějaký detoxikační recept s nálepkou light. Jenže tohle je můj čerstvý úlovek. Recept jsem si právě přivezla z rakouských Alp a zdá se mi skvělý. Drobenka je jak na dně, tak na vrchu koláče a ovoce se dá libovolně proměňovat podle sezóny. Počítám, že v létě zkusím meruňky a borůvky, ale teď jsou prostě nejlepší jablka.

Drobenka:
300g polohrubé mouky
150g másla
150g cukru (koláč na fotce jsem upekla z hnědého)
1 balíček vanilkového cukru

A dále:
700-800g jablek
150g másla
125g cukru krystalu
1 balíček vanilkového cukru
500g tvarohu (odkapaného, tj. v alobalu)
jemně nastrouhaná kůra z 1 biocitrónu
2 vejce
1 balíček vanilkového pudinku

Příprava
1. Studené máslo nakrájejte na plátky nebo kostky a smíchejte v misce s ostatními surovinami na drobenku. Prodělávejte ji buďto prsty, anebo klidně v robotu, jen pozor máslo musí být opravdu spíše tuhé.
2. Větší kulatou formu na koláč nebo menší plech (cca 24 x 32cm) vymažte zlehka máslem a pak vyložte pečicím papírem – dobře k formě přilne. Dvě třetiny drobenky vysypte na dno a upěchujte do rovnoměrné vrstvy – dobrým pomocníkem je nějaká menší láhev nebo váleček. Zbytek drobenky dejte zatím stranou.
3. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky nebo menší kousky. Na tvarohovou náplň nejprve utřete v robotu změklé máslo s cukrem (vanilkovým i krystalovým), poté přidejte tvaroh, citrónovou kůru, vejce i pudink.
4. Nyní na drobenkové dno koláče rozložte vrstvu jablek, na ní potom navršte připravený tvaroh, upravte případně stěrkou a na závěr zasypte po celé ploše zbytkem drobenky.
5. Pečte v troubě vyhřáté na 200º C po dobu 40 až 45 minut. Nejlépe chutná vlažný…

Jak Vám chutnalo?

Luci

16.10.2010 08:10

Je úžasný!! Už ho peču nějakou dobu ;) Určitě míň cukru - uberu tak 1/3 z napsaného množství a taky místo druhého tvarohu tam dám mléko + 3 vrchovaté lžičky Gustinu Je to lehčí a mně to chutná víc, ale nesmí se to s tím mlékem přehnat .. už jsem to taky pekla 3h!! =D

Jindřiška

15.10.2010 03:10

Včera sem pekla...dala sem o trochu méně cukru a moučkový cukr a dobré :) Jablka sem nakrájela na malé kousíčky ale když to jím tak bych no udělala ještě menší, tedy nastrouhala bych to. Taky nechápu proč je tam puding... přístě to dám bez něj. Ale nakonec je to vcelku dobré určitě zkuste :)

Jitule

15.10.2010 09:10

Tak díky tolika pozitivním komentářům jsem se taky rozhodla, že ho zkusím.Přesto, že jsem ošidila cukr, i tak mi přišel strašně moc sladký. Přesto byl chuťově vynikající. Manžel mi "sežral" skoro půl plechu na posezení :-) Chutnal mu teplý, mě spíš studený, ale to je tím, že nemám ráda teplé ovoce. I s banánovým pudinkem byl moc dobrý (vanilkový jsem neměla). Takže doporučuju i dalším kuchtičkám :-)

Hanka V.

8.10.2010 07:10

je super, sice na lžičku :-), ale to nevadí. Chutná i manželovi a to moc "buchty" nemusí. Jen jsem trochu experimentovala, něco dle chutě a něco dle stavu spíže. Cukru do drobenky 100g a másla 250g (víc jsem neměla). Tvarohu 1/2 vaničky, kelímek zakysanky, 1/2 kelímku smetany ke šlehání, 3 žloutky a 1/2 balíčku pudinku. A i tak byl prostě super. Hanka V.

Veronika

18.9.2010 12:09

Právě dopečeno, ochutnávám ještě horký a je úžasný! Jen jsem do tvarohu dala 2vanilk.cukry, jinak žádný další..už si dávám třetí kousek :D

dominika

28.5.2010 09:05

uzasny kolac, paradni! omylem jsem tam dala bananovy pudink, ale vysel mi luxusni kousek. priste snad jen trosicku mene cukru, at ho muzeme snist vic :D

Veronika

16.3.2010 09:03

Koláč měl velký úspěch, na mě byl za tepla moc sladký, ale druhý den, když se uležel a samozřejmě vychladl, tak byl naprosto dokonalý. Peču už po druhé jelikož ten první vydržel pouze večer a ráno, kdy o něj byla rvačka :)) Recept jsem dodržela, jen kápla do tvarohu trochu rumu a dala napůl s  celozrnou mouku s klasickou a tmavý cukr. Takže vzhůru na další recepty ... :D

Petra Halova

16.2.2010 07:02

Nesmírně chutný a jednoduchý!...z části jsem recept pozměnila, miň cukru, o trošičku méně másla, více jablek... .Jedli jsme jej až za studena a byl výborný!...na rady čtenářek,že je lepší za tepla, jsem jej zkusila dat kousek do mikrovlnky, taky naprosto skvělé!

Rian

10.2.2010 07:02

Kdybych mohla hodnotit, dala bych 1-, na mě byl moc sladký - což ale není neřešitelný problém, že ;-), ale všichni kolem mě, kteří ochutnali, by dali určitě 1*. Koláč měl ohromný úspěch, rozhodně ukládám a zařazuji k osobním oblíbeným receptům a moc děkuji! :o) Do drobenky jsem smíchala bílý a hnědý cukr a přidala trochu skořice. Chuťově to opravdu nemělo chybu...

Jitka

10.1.2010 05:01

Koláč dělaný dle uvedeného receptu je až příliš mastný, neblahý pocit jsem měla už při přípravě drobenky, kterou jsem zvyklá dělat lehčí. Dnes připravuju variantu s redukcí cukru a tuku. Recept totiž rozhodně nechci zatratit, protože tvarohová nádivka je výtečná a příprava jednoduchá, ale 300 g másla na menší plech... to je o nemoc :-))

Kat

17.12.2009 06:12

Tak vam nevim. Prislo mi, ze je to ukrutne sladke, az moc. Ale je pravda, ze jeste prakticky horky kousek byl vynikajici :)

Iveta

5.9.2009 05:09

Tak děvčata zrovna jsem se pustila do koláče a snad za půl hodinky bude hotovo tak potom zdělím zbytek

Denisa

17.6.2009 12:06

Tak tohle je skutečně úžasný koláč, prostě bomba, úplně vynikající, kdo ještě váhá a nezkusil, doporučuji. Výborné recepty. Denisa

Bety

26.4.2009 08:04

Takovýto koláč peču cca 35 let s malou obměnou - dolů nedávám drobenku jen tak suchou, ale rozmíchám ji s přiměřeným množstvím mléka a troškou prášku do pečiva, tak aby vzniklo řidší těsto. Pak se máslo krásně rozpeče a spodek koláče je úžasně nadýchaný.

Nicol

18.2.2009 01:02

Tak jsem včera tento koláč dělala a byla to delikatesa. Dělala jsem z 1/2 množství, pudinku jsem dala pouze jednu lžíci, do tvarohu jsem přidala rozinky a mezi jablka a do horní drobenky jsem dala skořici. Lepší koláč jsem ještě nejedla, během chvíle byl (především pod režií mého přítele) pryč =) Děkuji

Lucie

16.1.2009 09:01

Dobrota, nenechte se odradit, držte se přesně receptu a uvidíte, pekla jsem přesně 40 minut na 200 stupnů, drobenka nahoře krásně zezlátla, jablka mekoučká, no koláč jedna báseň, těším se na zítram jaký bude zastudena :-)

luky

9.11.2008 08:11

bilo to  moc  dobré , akorát jablka bili horká.

Hanka z Kadaně

5.10.2008 12:10

No holky je to skvělé, jsem už babička ,ale lecos od Vás pochytím,moc se mě to líbí a gratuluji.je to fajn.

Hana Vránová

26.9.2008 03:09

dobré

Hana Dvořáková

26.9.2008 03:09

Zkusím,vypadá dobře:O)

Jana Doležalová

2.6.2008 10:06

Tak koláč jsem tento víkend a byl opravdu dokonalý! Nevydržela jsem ho nechat vystydnout a jakmile se dal jíst, už jsem zakrojila. A musím říct, že teplý je úžasný. Druhý den ráno byl stále velice dobrý, moc si na něm pochutnala i moje dvouletá dvojčátka. Je takový pěkně mokrý, prostě dobře "jedlý" :o) Děkuju Hance za skvělý recept a všem doporučuji k vyzkoušení! Zdraví Jana.

Petra

26.4.2008 04:04

Tak to je prostě bomba! Nudila jsem se upekla jsem tento koláč - dovolila jsem si trosku upravit recept - a je proste skvely. 100 g PH mouky jsem nahradila rozdrcenymi piskoty a dovnitr jsem dala 2 jablka,2 hrušky a malou konzervu broskví. Jen mozna by kolac chtel tak hodinu misto 45 minut, aby ovoce více změklo. Nejúžasnější mi přijde jak se máslo z tvarohu pekne soplňuje s ovovcem pod ním.:-)

Ninja

19.2.2008 08:02

Koláč je super. Musela jsem ho péct už 2x. Recept jsem dodržela, jen jsem místo klasické bílé dala tmavou mouku, aby byl "zdravější". Mňamkóza! :-

Evička

28.1.2008 08:01

Tento koláč jsem ještě neochutnala ale podle fotky musí být supr jen tak dal kuchařinky

Jana Kučerová

28.1.2008 03:01

Včera jsem koláč upekla a je opravdu mňamózní. Tvaroh jsem dala ve vaničkách, ten suchý nemáme moc rádi, a puding jsem přidala celý podle receptu. Do těsta jsem dala moučkový cukr. Do posypu navrch jsem nasekala lískové oříšky. Pekla jsem při 200C asi 45 minut - ke konci jsme přikryla alobalem, aby se vršek nespálil. Koláč je pěkně vláčný, měkoučký - nedrobil se. Koláč jsem pekla odpoledne nechala uležet a na ráno jsem musela schovat pár kousků pro návštěvu - jinak by nezbylo :-)) Moc dobré - DOPORUČUJI!!

Jana Vítková

20.1.2008 07:01

Dnes jsem to zkusila - opravdu luxusní lahůdka! Ale recept jsem tak úplně nedodržela, protože jsem neměla tolik tvarohu, takže jsem použila směr 130g tvarohu, jeden Lipánek (80g) a asi 300 ml jogurtu bílá activia. Na základě příspěvku Gábi jsem dala jen lžičku pudinku a na základě vlastní intuice jsem nedala celá vejce, ale jen žloutky (a do směsi přidala při míchání lžíci rumu - s ještě větší radostí pak ochutnávám :-) Mezi dvě vrstvy jablek jsem dala hrst nasekaných vlašských ořechů - což je podle mně zásadní plus. Koláč je výborný, jen cukr je podle mně kalibrován tak na rybíz, jablka by tak oslazená být nemusela. Určitě ho vyzkouším s meruňkami! Příště zkusím přidat i bílky, ale ve formě do tuha ušlehaného sněhu a dám o lžičku víc pudinku. Koláč by se dle mého gusta měl péct tak hodinu, ale druhou půlhodinu je nutno přikrýt vršek, aby se nespálil (pekla jsem na 200 C). Koláč se dost rozpadá, ale asi tak to má být - myslím, že musí chutnat každému, a velmi ho ocení ti, kdo nemají rádi "buchty dusivky" :-)

Gábi

15.1.2008 12:01

O koláč u nás doma nebyla žádná bitva, je velmi hutný.Snad je to tím pudinkovým práškem, pečený jsem ho ještě nikdy nejedla.Ten bych příště vyměnila třeba za maizenu nebo úplně vynechala.Vajíčka bohatě na spojení tvarohu postačí.Taky mi neseděl v každém soustu křupající cukr ze kterého byla drobenka.Myslím, že moučkový cukr, který na drobenku používám bude v pohodě.Tak snad příště budu mít doma větší úspěch.

Naďa Ostraková

7.1.2008 07:01

Tento koláč peču již dlouho, je velice dobrý a také Vám doporučuji vyzkoušet tento koláč z letního ovoce. Prostě chuťovka. Zdravím a přeji hezký večer a ještě díky za přínosné poznatky v Reflexu. Ostraková Naďa

barunka baráková

7.1.2008 03:01

S láskou

Podělte se o svůj názor

 
 

Sdílej s ostatními