Recepty

Pečená vejce s kopřivou nebo špenátem žádné komentáře

Pečená vejce s kopřivou nebo špenátem

SNÍDANĚ PRO DVA

Recept měsíce března jsem vybrala s ohledem na blížící se velikonoce. Ačkoliv právě skončil únor, na mém bylinkovém záhoně už dva týdny raší pažitka, a je jen otázka pár dnů, kdy se objeví první šťavnaté mladé kopřivy – o kousek dál, jak doufám. Pro tenhle recept se vám budou hodit skvěle. Mimo kopřivovou sezónu použijte prostě čerstvý špenát.

Postup
Předehřejte troubu na 200 C. Cca 250g (větší hrst) kopřiv dejte do cedníku (já pracuju provizorními rukavicemi z mikrotenových pytlíků a můžu to doporučit) a přelijte je litrem vroucí vody. Jakmile trochu zchladnou, vyždímejte z nich všechnu přebytečnou vodu a nasekejte je na prkénku na hrubo, asi tak na 3 cm kusy. Na pánvi rozpalte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte 3 střední nakrájené žampióny a restujte asi tak minutu. Přidejte i nasekané kopřivy (špenát) a restujte dalších půlminutu. Ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
Připravené kopřivy teď rozdělte do dvou zapékacích misek. Doprostřed každé rozklepněte jedno celé vejce. Navrch můžete nalít lžíci smetany ke šlehání příp. kysané smetany. Pečte v troubě dokud bílek a část žloutku neztuhne, ale střed je ještě stále tekutý, tj. cca 12 minut. Nakonec můžete ještě jednou okořenit pepřem. Jezte s bílých chlebem.

Jak Vám chutnalo?

Podělte se o svůj názor

 
 

Sdílej s ostatními