Recepty

Švestkové muffiny s makovými semínky žádné komentáře

Švestkové muffiny s makovými semínky

Opravdu dokonalé spojení českých tradičních chutí ve tvaru oblíbené americké “buchty”.

Ingredience (na 12 muffinů)
300 g hladké mouky (může být i napůl celozrnná)
125 g másla
250 ml bílého jogurtu
200 g cukru
2 vejce
¼ lžičky soli
1 prášek do pečiva
½ lžičky jedlé sody
400 g vypeckovaných švestek
1 lžíce makových semínek

Postup
1. Troubu předehřejte na 190 ºC. Dna muffinových forem vymažte máslem nebo husím či kachním sádlem (máte-li). Strany vyložte pruhem pečícího papíru nastříhaného podle velikosti formy – měl by formu převyšovat o cca 3 cm, aby muffin při pečení “neutekl” (košíčky z papírnictví jsou zpravidla příliš malé).
2. Máslo rozpusťte v rendlíku, občas promíchejte. Jakmile se rozpustí, vmíchejte do něj jogurt, vejce a nechte stát v teple.
3. Mouku prosijte do větší mísy, přidejte cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, mák, promíchejte. Uprostřed udělejte menší prohlubeň.
4. Švestky nakrájejte na čtvrtky. Jogurt s máslem a vejci vmíchejte po částech do mouky. Přidejte polovinu z celkového množství švestek a promíchejte. Pomocí větší lžíce naklaďte do forem. Povrch ozdobte zbylými kousky švestek vždy slupkou dolů (aby při pečení nezhořkla).
5. Dejte péct do trouby na 20-25 minut, dokud není zkušební párátko zapíchnuté do těsta suché. Po vytažení z trouby nechte pár minut odpočívat ve formě. Pak teprve vyklápějte a nechte chladnout na kovové mřížce.

Jak Vám chutnalo?

Podělte se o svůj názor

 
 

Sdílej s ostatními