Recepty

Kapustový hrnec žádné komentáře

Kapustový hrnec

Je tak snadný, že jsem až váhala, jestli se vůbec sluší uvádět jej v kuchařce. Ale jelikož jde o naprostý základ mé zimní kuchyně – tady ho máte. V létě jen vyměním kapustu za kedlubny, takže se u nás vlastně podává celý rok.

Ingredience
1 střední hlávka kapusty (nebo odpovídající množství růžičkové kapusty)
500 g brambor (nejlépe varný typ “B” či “C”)
300 g masa z krůtích nebo kuřecích prsou
30 g másla
2 lžičky mouky
muškátový oříšek (pár strouhnutí)
špetka kmínu
1 lžička soli, čerstvě mletý pepř

Postup
1. Brambory oloupejte a nakrájete na klínky. Maso nakrájejte na nudličky. Svrchní oschlé listy kapusty odstraňte. Ostatní odkrojte a nůžkami vystříhněte silné středy (žebra) – kapustě bude stačit kratší doba k uvaření. Nakrájejte ji na silnější proužky. Pokud máte růžičkovou kapustu, pouze sundejte svrchní listy a odkrojte oschlé konce košťálu.
2. Máslo rozpusťte ve větším hrnci na mírném ohni, zaprašte moukou a promíchejte. Jakmile jíška zpění a lehce zezlátne (jen do světla), přidejte kapustu a promíchejte. Restujte 2-3 minuty, až mouka lehce zhnědne a kapusta mírně zavadne. Zalijte studenou vodou, pořádně rozmíchejte a zvyšte plamen.
3. Do tohoto základu přidejte brambory, sůl, koření a dolijte vodou tak, aby zelenina byla ponořená. Vařte doměkka. Když jsou brambory už téměř hotové a měkké, přidejte maso a provařte – obvykle stačí 2-4 minuty podle velkosti kousků masa.

Jak Vám chutnalo?

Podělte se o svůj názor

 
 

Sdílej s ostatními