Recepty

Fazolová polévka s kopřivami žádné komentáře

Fazolová polévka s kopřivami

Naprosto jednoduchá, ale sytá polévka, která může být samostatným jídlem. Jak ale už víte, čím jednodušší pokrm, tím kvalitnější suroviny vyžaduje. A tak si na ně posviťte!

Ingredience:
500 g bílých fazolí,
namočených den předem
a uvařených – i s vodou,
v níž se vařily (nebo
2 plechovky fazolí à 400 g)
100 g čerstvých mladých
výhonků kopřiv
(asi 4 plné hrsti)
250 ml drůbežího vývaru
3 stroužky česneku
2 lžíce rostlinného oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
extra panenský olivový
olej na dochucení
hrst sekané pažitky
(nemusí být)

Postup
1. Kopřivy properte pod tekoucí vodou a ještě mokré je krátce orestujte v pánvi na středním plameni, dokud nezavadnou (asi 3–5 minut). Vymačkejte přebytečnou vodu a nahrubo nasekejte.
2. Jeden stroužek česneku utřete najemno a dejte stranou. Zbylé dva nakrájejte na tenké plátky a opečte ve větším hrnci na rostlinném oleji na velmi mírném plameni. Přidejte fazole (i s vodou) a vývar, přiveďte k varu a vařte přibližně 5 minut. (U fazolí z konzervy přidejte ještě asi 2 l vody a přiveďte k varu.)
3. Odeberte asi polovinu fazolí i s vývarem, umixujte z nich pyré a vraťte zpět do hrnce k ostatním fazolím. Dobře promíchejte a větší kusy fazolí rozmačkejte vařečkou či šťouchadlem na brambory. Přimíchejte kopřivy, utřený stroužek česneku, dochuťte solí a pepřem.
4. Polévka je poměrně hustá: chcete-li ji mít řidší, přidejte vodu. Před podáváním každou porci na talíři hojně zakápněte olivovým olejem a navrch můžete posypat hrstí nasekané pažitky, máte-li.

Můj tip:
Místo pažitky použijte na jaře nasekanou nať nebo i květy medvědího česneku.

Jak Vám chutnalo?

Podělte se o svůj názor

 
 

Sdílej s ostatními