Recepty

Čokoládová skořápka plněná mascarpone 4 komentáře

Čokoládová skořápka plněná mascarpone

Působivý dezert, který zatím pokaždé perfektně obstál při mých nedělních
obědech. Asi i proto, že je krásně lehký, neobsahuje totiž těsto.

Na korpus:
225 g hořké nebo hořkomléčné čokolády
225 g hrubších sušenek (já používám karamelové Lotus)

Na náplň:
2 kelímky (2 x 250 g) mascarpone
1 kelímek (200 ml) zakysané smetany
zrníčka z půlky pravého vanilkového lusku
2–3 lžíce krystalového cukru (podle chuti a podle zralosti jahod)
500 g omytých, odstopkovaných jahod
snítka máty

Příprava
1. Vezměte větší misku s plochým dnem a vyložte ji dvěma pláty potravinové fólie křížem přes sebe. Křížem jsou proto, aby se vám později korpus dobře vyndával ven. Čokoládu nalámejte na kousky a dejte ji do kovové misky, posazené na hrnec s vroucí vodou. Pokud jste zatím nepřivykli tomuto užitečnému „zařízení“, zvanému vodní lázeň,
rozpouštějte čokoládu 3 minuty v mikrovlnce na nejnižší výkon.
2. Sušenky nasypte do igelitového pytlíku (nejlépe se zavíracím patentem) a rozválejte válečkem nahrubo. Pak drobečky přisypte k rozpuštěné
čokoládě, pečlivě promíchejte, vypněte oheň a nechte chvíli chladnout. Pomocí obrácené polévkové lžíce nebo gumové stěrky natlačte čokoládovou směs do vystlané misky tak, aby rovnoměrně pokrývala
stěny a dno. Dejte do chladu (nemusí to být nutně do lednice –
čokoláda tuhne sama, takže nejlépe do spíže).
3. Smíchejte všechny ingredience na náplň v misce. Zkontrolujte korpus. Je-li už tuhý, opatrně zatáhněte za fólie a vyprostěte jej z misky.
Položte na větší talíř, naplňte krémem, ozdobte půlkami jahod a lístky máty.

Jak Vám chutnalo?

Sarka Havlikova

24.2.2010 09:02

Tak takove prekvapeni jsem jeste nezazila ;-) opravdu to vyslo!dala jsem trosku mene susenek, neb jsem nemohla uverit, ze se to opravdu spoji, ale asi by to byvalo klaplo. takze ted uz mam krasny naplneny korpus v lednicce a bezim pro jahody navrch. Vypada to velmi efektne, jen se musim pridat k Betce, ze to asi bude trosku orisek na servirovani. Sarka

Kateřina Rose

7.2.2010 10:02

Dobrý den, já bych se tedy nepatlala s malými mističkami, protože velké výtvarné dílo je velké výtvarné dílo, které ohromí a já  potřebuji svých 15 minut slávy

Eva

12.2.2008 01:02

ze samotné čokloády dělám košíčky, používám papírové, ¨do kterých nalevám postupně vrstvy čokolády, krém stejný, může být lacinější, ovoce - lesní jahody, maliny,rybíz apod.podle času podávání potřu mírně želatinou

betka

10.1.2008 05:01

mmm, sbíhají se mi sliny:) jen by mě zajímalo, jak tento dezert servírujete.. já bych se možná z praktických důvodů patlala s menšími mističkami...

Podělte se o svůj názor

 
 

Sdílej s ostatními