Co se stane, když vyměníte italské noky za český knedlík?
Dlouho předlouho mě štvalo kupovat italské noky. Samy o sobě jsou úplně v pořádku - v Itálii nebo domácí. Ale přečtěte si někdy složení těch hotových z obchodu. Kromě mouky a brambor (,což je ale z definice bramborový knedlík) ještě regulátor kyselosti, konzervanty, barvivo, rýžová mouka. Chci říct: díky, Italové, že si vaše gnocchi můžu koupit hotové a ohřát doma ve vodě, to je prostě soudobý luxus. Ale chci to?
V zemi se silnou knedlíkovou kulturou, kde se dá pořídit tolik čerstvých nekonzerovaných produktů si mám kupovat trvanlivý dovezený výrobek, jehož výdrž je tak moc ošetřená, že často ani nemusí do lednice?
Jsem pro, aby se dovážely věci, které tu nerostou. Je to trochu zmlsané, mít ananas, kdy si vzpomenu, ale dobrá, tak to na světě (zatím) funguje. Takže naplňte kamión lanýži, přidejte prosciutto crudo, olivový olej a pojeďte s tím sem. Ale brambory z Apeninského poloostrova k nám do bramborové kotliny? Jako fakt?
Tak jsem zadělala na knedlík , co je složením vlastně obrovský nok, vytvarovala ho trochu menší, aby nakrájená kolečka byla pěkná na pohled a zkusila ho spojit s „italskými“ přísadami. Nehoráznost? Ani ne. Rozdíl je opravdu jen ve tvaru, a pokud si to nepřiznáme, naše škoda.
Nok otvírá do české kuchyně dveře chutím, s jakými bychom náš knedlík nikdy nespojili: rajčatům, citrónové kůře, bylinkám, krémovému sýru, parmazánu, lilku a dalším. Sám od sebe by totiž šel do páru jen se zelím a maximálně špenátem.
Zkuste se inspirovat třemi jednoduchými nápady, jsem si jistá, že další vás budou napadat samy!
PS: Pokud knedlík kupujete hotový a neděláte doma čerstvý, může se vám zdát o něco tužší než nadýchaný nok italský. Dejte mu klidně minutovou lázeň ve vařící vodě, tak jak to děláte s gnocchi.
Sýrový gratin z bramborového knedlíku
Pro2: Bramborový knedlík nakrájejte na plátky, a vyskládejte do pekáčku vymaštěného rostlinným olejem. Poklaďte plátky racletteovacího sýra (případně blaťácké zlato nebo čedar) a Těsně před koncem přidejte šalvějové listy rovněž potřené olejem. Jezte s malým zeleninovým salátem.
Gratin s bramborového knedlíku s lilkem a rajčatovou omáčkou
Pro2 Z lilku odkrojte stopku, omyjte a rozkrojte podél. Posolte a dejte změknout do mikrovlnné trouby nastavené na maximum po dobu 10-15minut podle velikosti lilku. Poté vložte do vymaštěného pekáčku. Bramborový knedlík nakrájejte na plátky. Dva bochánky mozzarely á 125g vyndejte z obalu, nechejte dobře vykapat na kuchyňském ubrousku a nakrájejte rovněž na plátky. Obojí rozlože kolem lilku. Zalijte rovnoměrně 200g domácí nebo hotové rajčatové omáčky. Postrouhejte parmazánem a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 180 C po dobu 15 minut.
Bramborový knedlík s omáčkou z čerstvého sýra a brokolicí
Pro 2 Stonkovou brokolici nebo květák romanesco rozebraný na růžičky uvařte v páře tak, aby byly al dente. Vyndejte. Hotový bramborový knedlík nakrájený na plátky a pak na špalíky nechejte ohřát v páře. Vyndejte. V pánvi s nepřilnavým povrchem nechejte rozpustit 250g lučiny nebo jiného tvarohového sýra. Přidejte sůl, čerstvě mletý pepř, šplouch olivového oleje a ohřátý knedlík. Servírujte s brokolici, čerstvou pažitkou (květy na fotce chutnají právě tak) a strouhaným parmazánem.