Podcast

Víte jistě, co je česká kuchyně? Řekne vám to docent Martin Franc, historik stravování a každodennosti.

Odstraníme spolu mýtus babiččiny kuchyně. Zjistíme, že to co dělá jídlo českým je spíš naše schopnost vyjít s málem, než jeden konkrétní pokrm. Dozvíme se, že železná opona nebyla v jídle až tak železná a jaké trendy propouštěla. A snad i pochopíme, kým v kuchyni my Češi jsme a kam jdeme. Nebo se alespoň pokusíme. 

Nov 2, 2019

Chcete se naučit sušit doma šunku tak dobře jako v Itálii nebo Španělsku? Vojta Kalášek vám poví, jak na to.

Oct 11, 2019

Obecně panuje názor, že delikátní sušená maso jako vepřové kýty, kachní prsa nebo slaninu umí sušit jen machři ve Středozemí, a to díky speciálnímu tamnímu vzduchu mezi mořem a horami. Jenže Vojte Kalášek to dokáže stejně skvěle tady u nás v české kotlině. Přitom je naprostý samouk a v učení mu pomáhaly jen kuchařky a Instagram. Ve třetím díle podcastu Potraviny jsme mluvili o tom, jak vlastně dokázal vystoupat ke kvalitě srovnatelné se Středozemím, jak se mu vášeň stala prací, kde je v Čechách největší komunita “sušičů” a jak si snadno poradit se sušením masa v domácích podmínkách. Nejspíš tím vším právě nastartoval novou éru v české kuchyni a tato starověká metoda šetrného zpracování masa se prosadí i u nás. Tak buďte u toho s námi!

Jak snížit spotřebu masa? S kreativní šéfkuchařkou Janou Bilíkovou o tom, jak dostat jídelníček do rovnováhy v příjmu živočišných a rostlinných produktů

Sep 29, 2019

Od poloviny 20. století se náš příjem masa zdvojnásobil. Zredukovat jeho konzumaci a jíst víc zeleniny by přitom pomohlo jak nám, tak planetě. Jenže jak na to prakticky? Kreaktivní šéfkuchařka Jana Bilíková vám poradí, jak najít znovu ztracenou rovnováhu, kterou naši předci měli. Klíčové je podle Jany vyhnout se masu z nekvalitních a neetických chovů a nahradit jej rostlinnou stravou. Ochutnáme spolu rostlinný párek Beyond. Řekneme si, jak připravit lilek s miso pastou. A na příkladu mandlovníkových sadů v Kalifornii ukážeme, že pohnout světem se dá docela snadno. Jen stačí trochu myslet na to, co jíme a proč.

S šéfkuchařem ohňového cateringu Michalem Hromasem o všem, co o této nejstarší kuchařské technice potřebujete vědět.

Sep 1, 2019

Co si dáme dobrého? V 1. díle budeme péct zeleninu a maso na ohni. S šéfkuchařem ohňového cateringu Michalem Hromasem jsem mluvila o všem, co s touhle nejstarší kuchařskou technikou souvisí. Protože jedině minulost napoví, jak máme vařit a jíst v budoucnu.