Dezerty

Andulčin perník

Recepturu perníku pro Sisters připravila moje dcera Anička. Pečení se věnuje s vášní a radostí, což je na jejím perníku znát. Přidává do něj trochu více koření, aby byl voňavější, plní povidly a polévá jej výbornou měkkou šlehanou polevou.

Suroviny

  • 12 g badyánu
  • 5 g skořice
  • 5 g hřebíčku
  • 4 g fenyklu
  • 5 g nového koření
  • máslo na vymazání pekáče
  • 330 g hladké mouky
  • 190 g cukru krupice
  • 9 g kypřicího prášku do pečiva
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 7 ml vanilkového extraktu
  • 100 g dobrých švestkových povidel na promazání
  • Na polevu:
  • 180 ml smetany na šlehání
  • 170 g hořké 70% čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Všechno koření smíchejte a roztlučte v hmoždíři na jemný prášek. Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáč vymažte máslem a vyložte jej pečicím papírem.
  2. Všechny suché suroviny včetně připraveného koření promíchejte. Pak smíchejte dohromady všechny „mokré“ suroviny a nakonec takto přichystané obě složky těsta také smíchejte dohromady. Bez meškání vlijte těsto do připraveného pekáče a pečte 15–20 minut. Upečený perník poznáte podle toho, že do něj zapíchnete párátko nebo špejli a vytáhnete je suché beze stop syrového těsta.
  3. Zchladlý perník rozkrojte podélně napůl a spodní polovinu potřete povidly. Poté přikryjte horní polovinou perníku.
  4. Smetanu přiveďte do varu, odstavte z plotny a přidejte do ní čokoládu nalámanou na malé kousky. Nechte 3–5 minut odstát a pak míchejte do rozpuštění čokolády. Směs nechte zchladnout na pokojovou teplotu a pak ji vyšlehejte v robotu. Na závěr perník potřete našlehanou polevou.