Dezerty
Andulčin perník
Recepturu perníku pro Sisters připravila moje dcera Anička. Pečení se věnuje s vášní a radostí, což je na jejím perníku znát. Přidává do něj trochu více koření, aby byl voňavější, plní povidly a polévá jej výbornou měkkou šlehanou polevou.Suroviny
- 12 g badyánu
- 5 g skořice
- 5 g hřebíčku
- 4 g fenyklu
- 5 g nového koření
- máslo na vymazání pekáče
- 330 g hladké mouky
- 190 g cukru krupice
- 9 g kypřicího prášku do pečiva
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 7 ml vanilkového extraktu
- 100 g dobrých švestkových povidel na promazání
- Na polevu:
- 180 ml smetany na šlehání
- 170 g hořké 70% čokolády
Postup přípravy receptu
- Všechno koření smíchejte a roztlučte v hmoždíři na jemný prášek. Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáč vymažte máslem a vyložte jej pečicím papírem.
- Všechny suché suroviny včetně připraveného koření promíchejte. Pak smíchejte dohromady všechny „mokré“ suroviny a nakonec takto přichystané obě složky těsta také smíchejte dohromady. Bez meškání vlijte těsto do připraveného pekáče a pečte 15–20 minut. Upečený perník poznáte podle toho, že do něj zapíchnete párátko nebo špejli a vytáhnete je suché beze stop syrového těsta.
- Zchladlý perník rozkrojte podélně napůl a spodní polovinu potřete povidly. Poté přikryjte horní polovinou perníku.
- Smetanu přiveďte do varu, odstavte z plotny a přidejte do ní čokoládu nalámanou na malé kousky. Nechte 3–5 minut odstát a pak míchejte do rozpuštění čokolády. Směs nechte zchladnout na pokojovou teplotu a pak ji vyšlehejte v robotu. Na závěr perník potřete našlehanou polevou.