Dezerty

Buchta z řepy

Byla by škoda nevyužít vysokého obsahu cukru v řepě také na pečení. Tahle buchta je moc dobrá, navíc lákavě vypadá – jakoby upečená z maličkých rubínů.

Suroviny

  • 250 g řepy (cca 1 velká)
  • 120 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 125 g rozpuštěného másla + na vymazání formy
  • 200 g mouky
  • 60 g vlašských ořechů
  • 50 g hrozinek
  • 1 lžička prášku do pečiva

Řepa se ve sladké kuchyni výborně snoubí s čokoládou. Tuhle buchtu můžete proto snadno obměnit a potáhnout jednoduchou čokoládovou polevou. Třeba tou, na niž mi dala recept chocolatiérka Lucka Glaister. V kastrolu se silným dnem přiveďte k varu 450 ml smetany. Sundejte z plotny a přidejte 250 g nastrouhané čokolády (56 nebo 70 % kakaa). Přikryjte pokličkou a nechte rozpustit. Poté rozmíchejte na krém, nechte zchladnout do pokojové teploty. V tuto chvíli můžete použít nebo uložit do ledničky. Před použitím ovšem nechte opět dojít pokojové teploty a lehce prošlehejte. Výsledné množství je 750 ml a vystačí na pokrytí a promáznutí 23cm korpusu.

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 160 ºC. Kulatou formu průměru cca 23 cm vymažte máslem a vyložte papírem na pečení.
  2. Oloupejte řepu a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Ořechy nasekejte též nahrubo nožem.
  3. Ve větší míse šlehejte vejce s cukrem, až vznikne bělavá směs. Postupně k nim po troškách přidávejte mouku a máslo, až se vše propojí.
  4. Nakonec vmíchejte řepu, ořechy, hrozinky a prášek do pečiva. Dobře promíchejte.
  5. Dejte péci do trouby cca na hodinu (dle výkon u trouby a použité formy), nebo dokud zkušební párátko zapíchnuté do těsta nezůstane po vytažení suché. Po vyndání z trouby nechte zchladnout a pocukrujte.