Dezerty

Hruškový koláč francouzské mámy

Tento recept jsem objevila v knížce slavné francouzské bloggerky Clotilde Dusoulier, která provozuje vyhlášený blog chocolateandzucchini.com. Recept pochází od její máti. A koláč? Okamžitě po nakrojení jsem věděla, že tohle je ON. Extrémně jednoduchý a přitom jedlý s francouzským šarmem.

Suroviny

  • 120 g másla + kousek na vymazání formy
  • 70 g hladké mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky moské soli
  • 2 středně velké hrušky (cca 450 g)
  • 2 vejce
  • 150 g cukru

Recept na koláč francouzské mámy lze bez problému variovat s jablky, kdoulemi, v létě pak s meruňkami nebo nektarinkami. Stejně tak můžete ubrat na másle (cca 30 g) a přidat vrchovatou lžíci mletých mandlí.

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 180 ºC. Hlubší koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem. Zbylé máslo rozpusťte v malém kastrůlku na ohni anebo v mikrovlnné troubě.
  2. Do misky prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva a sůl, promíchejte.
  3. Hrušky oloupejte a vykrojte jádřince. Nakrájejte je na osminky a rozložte dokola po dně vymazané formy.
  4. Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Přidejte připravenou mouku a promíchejte. Přilijte rozpuštěné máslo a znovu promíchejte.
  5. Těsto přelijte rovnoměrně přes hrušky a dejte péct do trouby na 40 minut, až je koláč dozlatova.