Dezerty
Hruškový koláč francouzské mámy
Tento recept jsem objevila v knížce slavné francouzské bloggerky Clotilde Dusoulier, která provozuje vyhlášený blog chocolateandzucchini.com. Recept pochází od její máti. A koláč? Okamžitě po nakrojení jsem věděla, že tohle je ON. Extrémně jednoduchý a přitom jedlý s francouzským šarmem.Suroviny
- 120 g másla + kousek na vymazání formy
- 70 g hladké mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1/4 lžičky moské soli
- 2 středně velké hrušky (cca 450 g)
- 2 vejce
- 150 g cukru
Recept na koláč francouzské mámy lze bez problému variovat s jablky, kdoulemi, v létě pak s meruňkami nebo nektarinkami. Stejně tak můžete ubrat na másle (cca 30 g) a přidat vrchovatou lžíci mletých mandlí.
Postup přípravy receptu
- Předehřejte troubu na 180 ºC. Hlubší koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem. Zbylé máslo rozpusťte v malém kastrůlku na ohni anebo v mikrovlnné troubě.
- Do misky prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva a sůl, promíchejte.
- Hrušky oloupejte a vykrojte jádřince. Nakrájejte je na osminky a rozložte dokola po dně vymazané formy.
- Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Přidejte připravenou mouku a promíchejte. Přilijte rozpuštěné máslo a znovu promíchejte.
- Těsto přelijte rovnoměrně přes hrušky a dejte péct do trouby na 40 minut, až je koláč dozlatova.