Dezerty

Jablečná buchta s karamelovou polevou

Tento recept věnuji všem milovníkům mokrých a vlahých moučníků, k nimž se taky počítám. Zcela na rovinu a bez sebemenšího přehánění: je úžasný!

Suroviny

  • 2 banány
  • 2 jablka
  • 2cm kousek zázvoru
  • 180 g másla
  • 170 g cukru
  • 4 vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Na polevu:
  • 150 g másla
  • 150 g hnědého cukru
  • 150 ml smetany 33%

Stejně dobře jako jablka se hodí do tohoto moučníku i hrušky, nejlépe více šťavnaté. Můžete ozdobit kolečky nakrájeného banánu, pak jich budete potřebovat celkem 3 až 4. Slavnostnější verzi upečete v jednotlivých formách, třeba ve formě bábovičky apod.

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 180 ºC. Kulatou nádobu na dort o průměru cca 23 cm vymažte máslem (čím chladnější, tím lépe) a poté vyložte papírem na pečení.
  2. Banány nakrájejte na větší kousky a spolu se dvěma lžícemi vody poduste přikryté v kastrůlku asi tak 5 minut na mírném plameni. Pak je rozmačkejte vidličkou. Zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle k banánům. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte k banánům, promíchejte a dejte stranou.
  3. Pomocí ručního šlehače nebo kuchyňského robotu ušlehejte cukr s máslem na světlý krém. Postupně přidávejte jednotlivá vejce (vždy až poté, co se předchozí zcela zapracuje), pak prosátou mouku a prášek do pečiva. Přidejte připravená jablka s banány a promíchejte. Těsto přemístěte do připravené formy a dejte péct na 45 minut do trouby, nebo dokud není zkušební špejle po zapíchnutí a vytažení z těsta suchá. Vyndejte z trouby a nechte pár minut „sednout“. Poté překlopte z formy na tác nebo kovovou mřížku k vychladnutí.
  4. Na karamelovou polevu: rozpusťte v kastrůlku máslo s cukrem, míchejte a přiveďte k varu, zvyšte plamen a nechte probublávat za stálého míchání cca 2–3 minuty. Přilijte smetanu, opět promíchejte a vařte ještě 5–8 minut do zhoustnutí. Přelijte přes buchtu a podávejte.