Dezerty
Punčový dort
Můj recept na "punčák" pochází z Rakouska a je jeden z nejjednodušších, jaké znám. Žádné komplikace s barvením těsta, skládání do šachovnice a podobně! Prostě upečete korpus, naplníte a polijete punčovou polevou. Je to úplně ideální dort pro jarní období, kdy si na zralé místní ovoce ještě musíme počkat. Stojí pár korun a je trvanlivý, protože neobsahuje žádné "zkazitelné" složky. Chvíli jsem si hrála s myšlenkou udělat polevu pravou, přírodní - z punče a bez barviv. Jenže nostalgie by se úplně vytratila. To by nebyl on, ten starý dobrý punčák! A tak je politý "pravou" růžovkou Dr. Oetkera. Tak jak má být.Suroviny
- 75 g polohrubé mouky
- 75 g hladké mouky
- 125 g krystalového cukru
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce pomerančové nebo meruňkové marmelády
- 2 sáčky punčové polevy Dr. Oetker
- Na náplň:
- 200 g pomerančové nebo meruňkové marmelády
- 100 g ořezků z upečeného piškotu
- 100 ml rumu
- 100 g mléčné čokolády
- máslo na vymazání formy
Zdobení je otázkou osobní fantazie a vkusu. Já měla náhodou po ruce jedlé květy hledíku, ale stejně tak můžete sáhnout po cukrových květech, konfetech nebo nechat povrch úplně hladký.
Postup přípravy receptu
- Troubu předehřejte na 200°C. Menší čtverhranný pekáček (max. 20 cm x 30 cm) vymažte máslem a vyložte pečícím papírem.
- Rozklepněte vejce - bílky a žloutky zvlášť. Bílky ušlehejte se špetkou soli na sníh. Sníh by neměl být úplně tuhý, protože pak nejde lehce smíchat se zbytkem surovin, aniž by ztratil svou sněhovou konzistenci. Jak to poznat? Jakmile se na něm začnou tvořit špičky při nadzvednutí metel, je hotovo.
- Žloutky ušlehejte s krystalovým i vanilkovým cukrem do světle žluté pěny. Přidejte mouku, promíchejte a poté zlehka zapracujte sníh. Piškotové těsto vlijte do připravené formy a dejte péct na 10 minut do předehřáté trouby.
- Po upečení vyklopte na pečící mřížku, a potřete meruňkovou marmeládou. Jakmile piškot zchladne, okrájejte okraje tak, aby korpus získal pravidelný hranatý tvar. Okrojky dejte do mixéru a rozmixujte na jemné drobečky. Ty dejte do misky spolu s čokoládou rozlámanou na kousky a nechejte za občasného míchání společně rozpustit v mikrovlnné troubě zapnuté na 650 Wattů po dobu 3 minut.
- Vzniklou náplň nechejte lehce zchladnout a namažte na napůl překrojený piškot. Nebojte se, hmota není příliš tekutá, jde to snadno. Potřený korpus přiklopte druhou půlí, zabalte do potravinářské fólie a dejte ztuhnout aspoň na hodinu do chladu.
- Nakonec vyndejte z fólie. Rozmíchejte v misce polevu podle návodu na obalu a zlehka nalijte na plněný piškot.