Dezerty

Šlehačkový dort s jahodami

Upéct tři pláty z mandlového těsta a pak je proložit jahodami se šlehačkou je absolutně snadné, obzvlášť v poměru k lahodnosti výsledného dortíku. Doporučuji i začátečníkům.

Suroviny

  • Na pusinkové pláty:
  • 260 g cukru krupice
  • 200 g celých loupaných jader mandlí
  • 130 g rozpuštěného másla
  • 80 g hladké mouky
  • 6 bílků z velkých vajec
  • rostlinný olej a máslo na vymazání plechu
  • Na jahody s krémem:
  • 750 g jahod, omytých a nakrajených na půlky nebo čtvrtky
  • 130 g moučkového cukru
  • 1 l vychlazené smetany ke šlehání (min. 33 %)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Recept počítá s tím, že můžete dát korpusy všechny naráz do různých pater horkovzdušné trouby. Pokud ji nemáte, upečte těsto najednou, rozetřené na velkém plechu, a pak rozkrájejte na 3 stejné díly. Dort bude hranatý, ne kulatý, ale chutnat vám bude i tak výtečně!

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 120 °C. Nachystejte si tři plechy na pečení, vymažte je olejem, vyložte pečicím papírem a poté papír ještě pomažte máslem. Mandle nasypte do kuchyňského robotu a rozmixujte na jemnou moučku. Bílky vyšlehejte s polovinou cukru na pevný sníh, přidejte umleté mandle a druhou polovinu cukru. Pak přidejte rozpuštěné máslo a nakonec prosátou mouku. Vše krátce promíchejte.
  2. Těsto rozdělte rovnoměrně na tři plechy – lžící vytva-rujte tři stejné kulaté pláty těsta, měly by být aspoň 1 cm vysoké. Pečte asi 50 minut. Korpusy sundejte z ple-chů a nechte vychladnout na mřížce. Důležité je sloupnout papír zahorka. Než zchladnou, připravte si krém.
  3. Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem, přidejte vanilkový extrakt a promíchejte.
  4. Na rovný servírovací talíř opatrně položte jeden plát korpusu, potřete třetinou krému (asi 5 cm od kraje) a poklaďte třetinou jahod. Celý postup dvakrát zopakujte.