Dezerty
Šlehačkový dort s jahodami
Upéct tři pláty z mandlového těsta a pak je proložit jahodami se šlehačkou je absolutně snadné, obzvlášť v poměru k lahodnosti výsledného dortíku. Doporučuji i začátečníkům.Suroviny
- Na pusinkové pláty:
- 260 g cukru krupice
- 200 g celých loupaných jader mandlí
- 130 g rozpuštěného másla
- 80 g hladké mouky
- 6 bílků z velkých vajec
- rostlinný olej a máslo na vymazání plechu
- Na jahody s krémem:
- 750 g jahod, omytých a nakrajených na půlky nebo čtvrtky
- 130 g moučkového cukru
- 1 l vychlazené smetany ke šlehání (min. 33 %)
- 1 lžička vanilkového extraktu
Recept počítá s tím, že můžete dát korpusy všechny naráz do různých pater horkovzdušné trouby. Pokud ji nemáte, upečte těsto najednou, rozetřené na velkém plechu, a pak rozkrájejte na 3 stejné díly. Dort bude hranatý, ne kulatý, ale chutnat vám bude i tak výtečně!
Postup přípravy receptu
- Troubu předehřejte na 120 °C. Nachystejte si tři plechy na pečení, vymažte je olejem, vyložte pečicím papírem a poté papír ještě pomažte máslem. Mandle nasypte do kuchyňského robotu a rozmixujte na jemnou moučku. Bílky vyšlehejte s polovinou cukru na pevný sníh, přidejte umleté mandle a druhou polovinu cukru. Pak přidejte rozpuštěné máslo a nakonec prosátou mouku. Vše krátce promíchejte.
- Těsto rozdělte rovnoměrně na tři plechy – lžící vytva-rujte tři stejné kulaté pláty těsta, měly by být aspoň 1 cm vysoké. Pečte asi 50 minut. Korpusy sundejte z ple-chů a nechte vychladnout na mřížce. Důležité je sloupnout papír zahorka. Než zchladnou, připravte si krém.
- Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem, přidejte vanilkový extrakt a promíchejte.
- Na rovný servírovací talíř opatrně položte jeden plát korpusu, potřete třetinou krému (asi 5 cm od kraje) a poklaďte třetinou jahod. Celý postup dvakrát zopakujte.