Dezerty
Staromódní ořechový dort s mocca polevou
Tenhle úchvatný rozplývavý dortík by určitě milovala moje babička Růžena. Pekla by ho aspoň jednou měsíčně na plech a poté rozkrájela na „řezy“, což byla oblíbená disciplína 70. a 80. let – tehdy nepochybně velmi moderní. Chuťově je ale pořád čerstvý a současný.Suroviny
- 180 g hladké mouky
- 180 g změklého másla + na vymazání formy
- 180 g cukru krupice
- 3 vejce
- 3 lžíce instantního espressa smíchané s pár kapkami vroucí vody na pastu
- 4 lžíce mléka
- 2,5 lžičky prášku do pečiva
- 50 g ořechových jader
- Na krém:
- 150 g změklého másla
- 250 g moučkového cukru
- 2-3 lžíce instantního espressa smíchané s 1 lžící vroucí vody
- Na ozdobu:
- 10 ks půlek vlašských ořechů
- kakaový prášek
Postup přípravy receptu
- Předehřejte troubu na 180 ºC. Dvě kulaté dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
- Nejprve v mixéru ušlehejte máslo s cukrem. Když je hmota nadýchaná, přidejte celá vejce: vždy jedno po druhém, další až teprve, když je předchozí zcela rozmíchané. Pak přidejte kávovou pastu, mléko a prosátou mouku. Nakonec vmíchejte ořechy a prášek do pečiva. Těstem naplňte připravené formy a povrch uhlaďte. Pečte 20–25 minut. Po vytažení z trouby nechte pár minut chladnout ve formě, poté ji opatrně odstraňte a nechte dochladnout na mřížce.
- Mezitím smíchejte máslo a moučkový cukr, až vznikne krém (elektrickým šlehačem dosáhnete větší nadýchanosti). Po troškách vešlehejte připravenou kávu. Půlku vzniklého krému namažte mezi korpusy jako sendvič, zbytek rozetřete na vrchní korpus, který pak ještě shora do kruhu poklaďte půlkami ořechů a poprašte kakaovým práškem.