Dezerty

Tvarohový koláč s dýní a pomerančem

Slaďoučká dýně si o přátelství tvarohu a pomeranče přímo říká. Výsledek má jemnou chuť a nádherně povzbudivou barvu.

Suroviny

  • 200 g hotového vyváleného křehkého těsta (zn. Wewalka nebo vlastní výroby)
  • 500 g dýně
  • 50 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 350 g tvarohu
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo 1 sáček vanilkového cukru)
  • 4 žloutky

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 180 ºC. Lžící vydlabejte z dýně zrníčka, oloupejte ji a nakrájejte na větší kusy. V hrnci rozpusťte máslo a dýni na něm krátce orestujte, zalijte pomerančovou šťávou a přikryté pokličkou duste doměkka (cca 10 minut). Poté odkryjte a nechte trochu oschnout (3–4 minuty). Rozmixujte tyčovým mixérem nebo protlačte přes síto a nechte zchladnout.
  2. Cukr ušlehejte se žloutky, přidejte tvaroh, vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr, opět prošlehejte a nakonec vmíchejte dýňové pyré.
  3. Kulatou koláčovou formu vyložte rozváleným těstem i s pečicím papírem. Vlijte připravenou tvarohovou náplň a dejte péct na 30 minut. Poté stáhněte teplotu na 160 ºC a pečte, dokud zkušební párátko zapíchnuté do těsta nebude po vyndání suché.