Luštěniny a obiloviny

Fermentovaná kaše

Tenhle recept je extrémně jednoduchý i pro ty, kdo se bojí, aby při fermentaci něco nepokazili a chtějí si jí vyzkoušet poprvé. Je to vydatná snídaně, po které hned tak nedostanete hlad, což se prostě hodí. Můžete ho znát z mého podcastu o fermentaci - dělám ho totiž podle Vládi Sojky z Fermentárum.cz.

Suroviny

2
  • Na kaši:
  • 100g obilných vloček (já používám kombinaci jemných ovesných s klíčky a pohankových, ale nebojte se zkoušet i jiné druhy obilí)
  • Na oblohu:
  • 2 vejce
  • čerstvá zelenina například: špenát, petržel, směs listových salátů
  • kyselá zelenina: co vaše lednice dá - kimči, nakládané zelí, okurky apod.

Postup přípravy receptu

  1. Vločky nasypte do uzavíratelné nádoby, zalijte dvojnásobným množstvím vody a nechejte přikryté 2-3 dny fermentovat v pokojové teplotě. Občas na ně mrkněte. Že probíhá mléčné kvašení poznáte tak, že se na povrchu objeví bublinky a vločky začnou jemně sýrově vonět. Baví mě proces pozorovat, protože uvnitř je život a učí mě to, jak bakterie pracují. Od chvíle, kdy vločky začnou bublat počítejte cca 36 hodin. Pak přesuňte do lednice. Tím se kysání zastaví a to je dobře, kaše by byla moc kyselá.
  2. Před snídaní: Vejce uvařte nahniličko, tj. 5-6 minut od začátku varu (čas zvolte podle velikosti vejce). Slaninu dejte do rozehřáté pánve bez přidání tuku a na středním plameni opečte do křupava. Do vypečeného tuku dejte připravené vločky i s vodou, přiveďte k varu a vypněte oheň. Pokud je kaše příliš tekutá, nechejte přebytečnou vodu odpařit. Máte-li špenát, omyjte ho v sítu, dejte okapat, lehce osušte utěrkou a nechejte zavadnout 2-3 minuty v rozehřáté pánvi.