Polévky

Dýňová polévka z ohně

Dýňová polévka – hit podzimu, nebo stárnoucí odrhovačka? To je otázka. Letos jsem si každopádně řekla, že by to chtělo něco nového. A tak jsem si půjčila do dýňovky jednu extra surovinu, a sice trochu kouře. Základ z dýně a rajčat místo na sporáku opeču na grilu. Stačí i malý ohýnek z pár třísek rozdělaný na balkoně. Zeleninu chvíli očoudím, zbytek se dokončí uvnitř. Žádné další přísady kromě soli a pepře nejsou potřeba, chuti je v polévce dostatek díky kouři.

Suroviny

4
  • zelenina v poměru: ½ dýně, ¼ rajčat a ¼ cibule, například:
  • 500 g rajčat
  • 500 g cibule
  • 1kg dýně Hokkaido
  • 75 ml rostlinného oleje
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Dýni omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na větší kusy. Rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Všechnu zeleninu dejte do mísy. Zalijte olejem, přidejte půl lžičky soli a dobře promíchejte.
  2. V grilu rozdělejte menší oheň a zeleninu opečte z obou stran. Alespoň 3 minuty, máte-li čas a prostor, tak 10–15 minut. Já používám grilovací děrovanou pánev, ale roštová mřížka postačí. Občas obracejte.
  3. Grilovanou zeleninu přesuňte do hrnce na sporák, zalijte 1,5 litru vody a ještě povařte na mírném ohni, dokud není zcela měkká. Rozmixujte tyčovým mixérem, dochuťte solí, pokud chcete, a také pepřem. Podávejte.