Polévky

Italská čočková polévka s rajčaty

Hřejivá, sytá a jedna z mých nejoblíbenějších polévek vůbec. Sladkokyselá rajčata výborně ladí se zemitě moučnou čočkou. Když ji připravíte trochu hustší, než je v mém předpisu, může se podávat jako hlavní jídlo s bílým chlebem.

Suroviny

  • 3-5 lžic olivového oleje (podle tučnosti slaniny)
  • 200 g slaniny nakrajené na kostičky (např. pancetty)
  • 500 g čočky (nejlépe zelené)
  • 2 konzervy loupaných rajčat (po 400 g)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • 1 petržel
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g strouhaného parmezánu na posypání
  • hrst hladkolisté petržele na ozdobu (nemusí být)
  • snítka tymiánu
  • 1 bobkový list
  • sůl a pepř

Postup přípravy receptu

  1. Čočku namočte předem podle návodu na obalu a dejte vařit do velkého hrnce spolu s cca 1,5 litrem vody, snítkou tymiánu a bobkovým listem. Jakmile čočka změkne, osolte, oheň vypněte, ale neslévejte ji.
  2. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, 3 stroužky česneku na plátky (1 stroužek si zatím dejte stranou). Mrkev, celer a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle. Do středního hrnce dejte nejprve slaninu a chvilku opékejte na mírném plameni, dokud nepustí trochu tuku. Podle potřeby přidejte olivový olej – je-li slanina libová, pak více, je-li tučná, tak méně. Na tuk se slaninou vhoďte cibuli a kořenovou zeleninu, pak restujte 4–5 minut za občasného promíchnutí vařečkou.
  3. Až zelenina trochu změkne, zalijte ji loupanými rajčaty z konzervy a cca 20 minut důkladně provařte na středním ohni. Obsah hrnce nezakrývejte, jen občas promíchejte. Pak zeleninu s rajčaty přendejte k uvařené čočce. Zamíchejte, osolte a opepřete podle své chuti. Na samý konec přidejte ještě jeden utřený stroužek česneku (na začátku odložený stranou) a posypte nasekanou petrželí, máte-li.
  4. Podávejte s bílým chlebem, parmazán si každý přisype na talíři sám.