Polévky
Italská čočková polévka s rajčaty
Hřejivá, sytá a jedna z mých nejoblíbenějších polévek vůbec. Sladkokyselá rajčata výborně ladí se zemitě moučnou čočkou. Když ji připravíte trochu hustší, než je v mém předpisu, může se podávat jako hlavní jídlo s bílým chlebem.Suroviny
- 3-5 lžic olivového oleje (podle tučnosti slaniny)
- 200 g slaniny nakrajené na kostičky (např. pancetty)
- 500 g čočky (nejlépe zelené)
- 2 konzervy loupaných rajčat (po 400 g)
- 1 cibule
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 1 petržel
- 4 stroužky česneku
- 100 g strouhaného parmezánu na posypání
- hrst hladkolisté petržele na ozdobu (nemusí být)
- snítka tymiánu
- 1 bobkový list
- sůl a pepř
Postup přípravy receptu
- Čočku namočte předem podle návodu na obalu a dejte vařit do velkého hrnce spolu s cca 1,5 litrem vody, snítkou tymiánu a bobkovým listem. Jakmile čočka změkne, osolte, oheň vypněte, ale neslévejte ji.
- Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, 3 stroužky česneku na plátky (1 stroužek si zatím dejte stranou). Mrkev, celer a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle. Do středního hrnce dejte nejprve slaninu a chvilku opékejte na mírném plameni, dokud nepustí trochu tuku. Podle potřeby přidejte olivový olej – je-li slanina libová, pak více, je-li tučná, tak méně. Na tuk se slaninou vhoďte cibuli a kořenovou zeleninu, pak restujte 4–5 minut za občasného promíchnutí vařečkou.
- Až zelenina trochu změkne, zalijte ji loupanými rajčaty z konzervy a cca 20 minut důkladně provařte na středním ohni. Obsah hrnce nezakrývejte, jen občas promíchejte. Pak zeleninu s rajčaty přendejte k uvařené čočce. Zamíchejte, osolte a opepřete podle své chuti. Na samý konec přidejte ještě jeden utřený stroužek česneku (na začátku odložený stranou) a posypte nasekanou petrželí, máte-li.
- Podávejte s bílým chlebem, parmazán si každý přisype na talíři sám.