Polévky
Mrkvová polévka s červenou čočkou
Přidávat červenou čočkou do polévek je velmi ekonomické. Zaprvé polévku zahustí, zadruhé přidá rostlinnou bílkovinu, takže vydá za velké jídlo, zatřetí je levná a navíc se nemusí namáčet. Vyzkoušela jsem jí přidat do mrkvové, rajčatové a dýňové a všude se hodí skvěle. Tady je recept na mrkvovou. Chcete-li, podávejte s osmaženou houskou – krutony.
Suroviny
- 100g červené čočky
- 500g mrkve
- 100g cibule
- 2 stroužky česneku
- 1cm kousek zázvoru
- 50ml rostlinného oleje
- ½ lžičky sušeného mletého koriandru (nemusí být)
- Šťáva z půlky citrónu
- sůl
- 11% smetana na ozdobu
Postup přípravy receptu
- 1. Mrkev oloupejte jen pokud je špinavá nebo starší. Jinak stačí omýt, odkrojít vršek a nakrájet na větší špalíky (cca 5cm). Oloupanou cibuli nakrájejte nahrubo. Oloupaný česnek a zázvor nakrájejte na plátky.
- 2. Červenou čočku zalijte půllitrem vody a vařte doměkka.
- 3. V kastrolu rozehřejte olej a mrkev, cibuli a zárvor na něm opékejte alespoň 5 minut na středním plameni, až cibule nezrůžoví a mrkev se zlehka opeče. Tímto krokem dodáte polévce sladkost a hloubku chuti. Na poslední minutu až dvě přidejte i česnek a koriandr (máte-li).
- 4. Zalijte 0.75 litru vody a vařte doměkka. Přidejte uvařenou čočku, citrónovou šťávu a rozmixujte tyčovým mixérem.
Vytisknout recept
Zdroj: Skromné jídlo