Polévky

Mrkvová polévka s červenou čočkou

Přidávat červenou čočkou do polévek je velmi ekonomické. Zaprvé polévku zahustí, zadruhé přidá rostlinnou bílkovinu, takže vydá za velké jídlo, zatřetí je levná a navíc se nemusí namáčet. Vyzkoušela jsem jí přidat do mrkvové, rajčatové a dýňové a všude se hodí skvěle. Tady je recept na mrkvovou. Chcete-li, podávejte s osmaženou houskou – krutony.

Suroviny

4
  • 100g červené čočky
  • 500g mrkve
  • 100g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1cm kousek zázvoru
  • 50ml rostlinného oleje
  • ½ lžičky sušeného mletého koriandru (nemusí být)
  • Šťáva z půlky citrónu
  • sůl
  • 11% smetana na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. 1. Mrkev oloupejte jen pokud je špinavá nebo starší. Jinak stačí omýt, odkrojít vršek a nakrájet na větší špalíky (cca 5cm). Oloupanou cibuli nakrájejte nahrubo. Oloupaný česnek a zázvor nakrájejte na plátky.
  2. 2. Červenou čočku zalijte půllitrem vody a vařte doměkka.
  3. 3. V kastrolu rozehřejte olej a mrkev, cibuli a zárvor na něm opékejte alespoň 5 minut na středním plameni, až cibule nezrůžoví a mrkev se zlehka opeče. Tímto krokem dodáte polévce sladkost a hloubku chuti. Na poslední minutu až dvě přidejte i česnek a koriandr (máte-li).
  4. 4. Zalijte 0.75 litru vody a vařte doměkka. Přidejte uvařenou čočku, citrónovou šťávu a rozmixujte tyčovým mixérem.
Vytisknout recept

Zdroj: Skromné jídlo