Polévky
Pastinákový krém s kokosovým mlékem
Pastinák, to je závěr zimy před blížícím se jarem. Nabídka zeleniny se povážlivě tenčí, ale tento nasládlý kořen je pořád ve 100% stavu a za vstřícnou cenu. Tím, že se nejprve opeče v troubě, získá polévka lepší chuť.![](/uploads/recipe/1161xnull_fit/polevka-pastinak.jpg)
Suroviny
- 1400 g pastináku
- 140 ml rostlinného oleje
- 350 g cibule
- 50 g čerstvého zázvoru
- 3 g kmínu
- 3 g semínek koriandru
- 10 g červené kari pasty
- 500 ml vody
- 300 g brambor
- 1000 ml kokosového mléka
- sůl a pepř
- čerstvý koriandr na posypání
Postup přípravy receptu
- Očištěný pastinák rozkrojte na dvě části: silnější vrchní a tenké konce. Rovnou je dávejte zvlášť na dvě hromádky. Obě hromádky postupně upečte s trochou oleje v troubě předehřáté na 180 °C. Cílem je, aby byl pastinák měkký a měl zlatavou barvu.
- V hrnci rozehřejte zbytek oleje a osmažte na něm oloupanou cibuli a zázvor pokrájené na větší kusy. Až cibule zesklovatí, přisypejte čerstvě mletý kmín a koriandr (použijte elektrický mlýnek nebo hmoždíř), kari pastu a ještě minutu společně opékejte, aby se vše krásně rozvonělo.
- Do hrnce přilijte vodu, přidejte oloupané a pokrájené brambory a vařte doměkka. Když brambory změknou, přidejte upečený pastinák a kokosové mléko. Chvilku vše společně povařte a pak odstavte z plotny. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Pokud je krém příliš hustý, zřeďte jej vařící vodou.
- Polévku dochuťte solí a pepřem a podávejte posypanou čerstvým koriandrem.