Polévky

Pastinákový krém s kokosovým mlékem

Pastinák, to je závěr zimy před blížícím se jarem. Nabídka zeleniny se povážlivě tenčí, ale tento nasládlý kořen je pořád ve 100% stavu a za vstřícnou cenu. Tím, že se nejprve opeče v troubě, získá polévka lepší chuť.

Suroviny

  • 1400 g pastináku
  • 140 ml rostlinného oleje
  • 350 g cibule
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 3 g kmínu
  • 3 g semínek koriandru
  • 10 g červené kari pasty
  • 500 ml vody
  • 300 g brambor
  • 1000 ml kokosového mléka
  • sůl a pepř
  • čerstvý koriandr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Očištěný pastinák rozkrojte na dvě části: silnější vrchní a tenké konce. Rovnou je dávejte zvlášť na dvě hromádky. Obě hromádky postupně upečte s trochou oleje v troubě předehřáté na 180 °C. Cílem je, aby byl pastinák měkký a měl zlatavou barvu.
  2. V hrnci rozehřejte zbytek oleje a osmažte na něm oloupanou cibuli a zázvor pokrájené na větší kusy. Až cibule zesklovatí, přisypejte čerstvě mletý kmín a koriandr (použijte elektrický mlýnek nebo hmoždíř), kari pastu a ještě minutu společně opékejte, aby se vše krásně rozvonělo.
  3. Do hrnce přilijte vodu, přidejte oloupané a pokrájené brambory a vařte doměkka. Když brambory změknou, přidejte upečený pastinák a kokosové mléko. Chvilku vše společně povařte a pak odstavte z plotny. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Pokud je krém příliš hustý, zřeďte jej vařící vodou.
  4. Polévku dochuťte solí a pepřem a podávejte posypanou čerstvým koriandrem.