Zelňačka s řasou kombu
Zelňačka je podle mě jedno z mála našich jídel s výrazným chuťovým profilem, na který můžem být právem nafoukaní. Taky proto ji ráda pořád nějak tuním a vylepšuju: chorizem, rajčaty, jalovcem, houbami, kuřetem. Do nejnovější verze jsem přidala řasu kombu, což bylo až nesnesitelně dobrý. V Sisters se ujala „na červeno“ s loupanými rajčaty, libovým chorizem, nezbytným jalovcem a chilli. Tady je na ní recept a nezapomeňte, že v mojí chlebíčkové kuchařce najdete všechny legendární polévky ze Sisters pěkně pohromadě.
Suroviny
- 35 ml oleje
- 120 g cibule
- 25 g hladké mouky
- 450 g kysaného zelí
- 130 g salámu chorizo
- 100 ml rajčatového pyré
- 300 ml mléka
- 7 g mleté sladké papriky
- 2 ks bobkového listu
- 3 g sušených chilli papriček
- 3 g mletého jalovce
- sůl
- 200 g brambor
- 125 ml 33% smetany
Ještě lepší polévka bude, když k bramborám přidáte hrst sušených hub. Pokud budete experimentovat s řasami, můžete použít i dostupnější nori, tu stačí pouze nakrájet a prohřát. Naopak kombu potřebuje dostatek varu, asi tak 10-12 minut.
Postup přípravy receptu
- Kysané zelí sceďte, ale neproplachujte vodou. Překrájejte jej na cca 3 cm dlouhé nudličky, chorizo pokrájejte na malé kostičky. Oloupané brambory pokrájejte na menší kostičky a v hrnci je povařte téměř doměkka (je nutné je vařit extra, pokud by se vařily společně s kysaným zelím, nezměkly by). Pak vodu slijte do misky a uchovejte si ji na další použití.
- Ve větším hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli pokrájenou najemno. Když cibule změkne, stáhněte pod hrncem oheň a nasypejte k ní hladkou mouku. Pořádně promíchejte a nechte krátce společně osmahnout. Na závěr přisypejte mletou sladkou papriku, promíchejte a zalijte 1,5 l studené vody. Opět důkladně promíchejte.
- Do hrnce postupně přidejte kostičky choriza, nudličky kysaného zelí, mléko, rajčatové pyré, bobkový list a čerstvě pomleté chilli papričky s jalovcem, použijte elektrický mlýnek nebo hmoždíř. Polévku dolijte vodou z brambor, kterou jste si dali stranou, povařte aspoň 15 minut a pak ji stáhněte z plotny. Na závěr do polévky přilijte smetanu, přidejte povařené brambory a podle chuti dosolte.