Různé

Celá dýně upečená v troubě

Tohle jídlo se mi dobře osvědčilo pro malé rodinné oslavy. Je totiž efektní. Nejdříve sklidíte nedůvěřivou zvědavost, co asi tak bude uvnitř, pak uznalé pomlaskávání, v optimálním případě zapíjené dobře vychlazeným bílým vínem.

Suroviny

  • 1 celá dýně o hmotnosti 3 kg (nebo 2 malé)
  • rostlinný olej
  • 1 velká cibule
  • 30 g másla
  • 250 g kvalitní anglické slaniny
  • 200 g strouhanky
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g čedaru nebo jiného vyzrálejšího sýra
  • 300 ml smetany
  • hrst nasekané petržele nebo šalvěje

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 180 ºC. Vezměte ostrý nůž a zhruba v horní pětině dýně z ní odkrojte „víčko“. Semínka a vlákna vydlabejte lžící. Větší plech vyložte alobalem a dobře potřete olejem po celé ploše. Dýni položte doprostřed.
  2. Ve větší pánvi na mírném ohni rozpusťte máslo. Slaninu nakrájenou na kostičky a cibuli nakrájenou nadrobno osmahněte doměkka. Přisypte strouhanku a dobře promíchejte tak, aby se spojila s tukem. Měla by se opéct mírně dozlatova, nikoliv zhnědnout nebo se spálit. Sundejte z ohně a nechte trochu zchladnout. Poté přidejte sekanou petržel (nebo šalvěj, máte-li), utřený česnek a strouhaný sýr.
  3. Směs dejte do vydlabané dýně a pomalu zalijte smetanou tak, aby veškerá směs stihla nasáknout. Přiklopte víčkem a obalte připraveným alobalem. Pokud vám fólie nestačí, přidejte další naolejovanou fólii shora. Dejte do trouby a pečte 2 hodiny, nebo dokud nebude dýně měkká (poznáte pomocí nože). Podávat můžete s malým hlávkovým salátem s jednoduchou zálivkou z octa a oleje.