Různé
Dušená mrkev s vepřovým ramínkem, sušenými meruňkami a kuskusem
Úžasné jídlo, které mi ze všeho nejvíc připomíná řecká zimní dušená jídla – kombinuje totiž sladké a kořeněné. Když náhodou natrefíte v obchodě na jehněčí nebo skopové ramínko, udělejte jej místo obvyklého vepřového.Suroviny
- 1,5 kg vepřového ramínka bez kosti
- 3-4 lžíce rostlinného oleje
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 4cm kousek zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého chilli
- 200 ml rajčatové passaty
- 700 ml vývaru
- 200 g sušených meruněk
- 1 lžíce medu
- Na kuskus:
- 500 g kuskusu
- 50 g másla
- 1/2 lžičky chilli
- Na dušenou mrkev:
- 500 g mrkve
- 3 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce kmínu
- hrst petržele
- sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy receptu
- Maso nakrájejte na kostky. Ve větším hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm na kostky nakrájenou cibuli. Po 5 minutách přidejte i česnek nakrájený na plátky, zázvor nastrouhaný nahrubo, skořici, chilli a rajčatové pyré. Restujte ještě 2 minuty, pak podlijte částí horkého vývaru tak, aby bylo maso těsně zakryté tekutinou, ale ne víc. Přikryjte poklicí a duste na mírném plameni 1 hodinu. V případě potřeby podlijte dalším vývarem, abyste udrželi „hladinu“.
- Po hodině přidejte sušené meruňky a med. Osolte a opepřete a vařte odkryté ještě půl hodiny, anebo do zhoustnutí omáčky.
- Kuskus připravte podle návodu na obalu s přidáním másla a chilli.
- Mrkev nakrájejte na hranolky a vařte v páře (v cedníku) doměkka.
- Z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře umíchejte metličkou zálivku. Kmín opečte nasucho na pánvičce (na mírném plameni). Jakmile se rozvoní, přidejte ho do zálivky a přelijte jí mrkev. Posypte nasekanou petrželí nebo koriandrem, máte-li, a zamíchejte.
- Maso podávejte s kuskusem a mrkví.