Různé

Dušená mrkev s vepřovým ramínkem, sušenými meruňkami a kuskusem

Úžasné jídlo, které mi ze všeho nejvíc připomíná řecká zimní dušená jídla – kombinuje totiž sladké a kořeněné. Když náhodou natrefíte v obchodě na jehněčí nebo skopové ramínko, udělejte jej místo obvyklého vepřového.

Suroviny

  • 1,5 kg vepřového ramínka bez kosti
  • 3-4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4cm kousek zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 200 ml rajčatové passaty
  • 700 ml vývaru
  • 200 g sušených meruněk
  • 1 lžíce medu
  • Na kuskus:
  • 500 g kuskusu
  • 50 g másla
  • 1/2 lžičky chilli
  • Na dušenou mrkev:
  • 500 g mrkve
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce kmínu
  • hrst petržele
  • sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájejte na kostky. Ve větším hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm na kostky nakrájenou cibuli. Po 5 minutách přidejte i česnek nakrájený na plátky, zázvor nastrouhaný nahrubo, skořici, chilli a rajčatové pyré. Restujte ještě 2 minuty, pak podlijte částí horkého vývaru tak, aby bylo maso těsně zakryté tekutinou, ale ne víc. Přikryjte poklicí a duste na mírném plameni 1 hodinu. V případě potřeby podlijte dalším vývarem, abyste udrželi „hladinu“.
  2. Po hodině přidejte sušené meruňky a med. Osolte a opepřete a vařte odkryté ještě půl hodiny, anebo do zhoustnutí omáčky.
  3. Kuskus připravte podle návodu na obalu s přidáním másla a chilli.
  4. Mrkev nakrájejte na hranolky a vařte v páře (v cedníku) doměkka.
  5. Z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře umíchejte metličkou zálivku. Kmín opečte nasucho na pánvičce (na mírném plameni). Jakmile se rozvoní, přidejte ho do zálivky a přelijte jí mrkev. Posypte nasekanou petrželí nebo koriandrem, máte-li, a zamíchejte.
  6. Maso podávejte s kuskusem a mrkví.