Různé
Jarní kopřivová nádivka jako muffin
Jen čistočisté chutě mají opravdovou sílu. Nádivku mám proto raději bez uzeného (stejně ji většinou doprovází kousek masa) a určitě bez osmažené cibule. Pak už nic nebrání tomu, aby čerstvost jarních kopřiv a vajec vynikla tak, jak to dokáže jen ona. Tedy pokud dostane tu šanci…Suroviny
- 200 ml mléka
- 8 vajec
- 4 housky bez posypu
- 2 hrsti (asi 50 g) kopřiv, nejlépe jen světlezelené vršky
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
Postup přípravy receptu
- Troubu rozehřejte na 180 ºC. Formu na muffiny vymažte máslem a vysypte strouhankou, tu přebytečnou vyklepněte.
- Kopřivy opláchněte pod studenou vodou, nechte okapat a nasekejte nahrubo (s rukama v rukavicích!). Housky nakrájejte na větší kostky, dejte do misky a zalijte mlékem tak, aby všechny kostky bylo namočené. Přidejte sůl, pepř, muškát a nasekané kopřivy.
- Vejce rozklepněte – žloutky vmíchejte k namočené housce. Bílky dejte do větší mísy a ušlehejte dopevna, ne úplně dotuha. Dopevna znamená, že nadzvednete-li šlehací metly, začnou se na sněhu tvořit špičky. Dotuha je tehdy, když se sníh po obrácení mísy vzhůru nohama nevyklopí. Rovnou ho smíchejte s ochucenou namočenou houskou a rozdělte do formiček pomocí kuchyňské špachtle.
- Pečte v troubě do světle zlatava (asi 10–15 minut). Podávejte s mladým masem (telecím, kuřecím, jehněčím, kůzlečím) a vařenými bramborami.