Různé

Rakouský bramborový salát

Jsem si vědoma, na jak tenký led se tu pouštím.V Čechách a na Moravě existuje skoro 20 variant salátů vylepšených vším možným, od jablek až po salám, a pochopitelně, že každá je ta “pravá”. Tento recept  ale obsahuje základní důvody, proč salát tak zbožňujeme – brambory, cibulku a majonézu, anebo zálivku. Žádné dodatky. Opírá se o silnou chuť hlavních ingrediencí a to je podle mě ta největší síla!!!

Suroviny

  • 750 g brambor typu “A”
  • 1 jarní cibulka nakrájená nadrobno
  • 1 svazek nakrájené pažitky nebo řeřichy
  • 4 lžíce vinného octa
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky cukru
  • Olejová varianta:
  • 100 ml horkého masového vývaru
  • 50 ml rostlinného oleje
  • Varianta s majonézou:
  • 100 ml horkého masového vývaru
  • 100ml majonézy

Postup přípravy receptu

  1. 1. Brambory omyjte a dejte do hrnce, zalijte vroucí vodou a vařte doměkka. Poté vodu slijte, brambory nechte mírně zchladnout. Oloupejte a nakrájejte na cca 1,5 mm silné plátky.
  2. 2. Olejová varianta: ocet, sůl, cukr a pepř smíchejte s horkým vývarem a přidejte k bramborám. Když se vývar vsákne do brambor, přidejte olej, cibulku a pažitku. Zamíchejte a uložte do chladu, nejméně na hodinu, lépe přes noc. Varianta s majonézou: ocet, sůl, cukr a pepř smíchejte s horkým vývarem a vlijte k bramborám, promíchejte. Jakmile se vývar vsákne do brambor, přidejte i majonézu, cibuli a pažitku, opět promíchejte a uložte do chladu, nejméně na hodinu, ještě lépe přes noc.