Různé

Smetanové brambory zapečené s trochou kořenové zeleniny

Tahle klasická příloha neztratí vůbec nic ze své lahodnosti (naopak ještě získá), když malou část brambor nahradíte mrkví a slaďoučkým pastinákem.

Suroviny

  • 800 g brambor (spíše lojovité druhy - varný typ A nebo B)
  • 1 větší mrkev
  • 1 pastinák
  • plátek másla na vymazání formy
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 300 ml mléka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 bobkový list
  • spousta čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • spousta čerstvě mletého pepře
  • 2 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Brambory, mrkev a pastinák oloupejte a pak nakrájejte na co nejtenčí plátky – doporučuji tuto fázi svěřit robotu, protože značně zrychlí přípravu. Plátky by měly být tenké asi jako chipsy na smažení. Troubu předehřejte na 170 ºC.
  2. Oloupaný stroužek česneku rozkrojte podélně napůl a rozkrojenou stranou vymažte nádobu, ve které budete brambory zapékat. Teprve když česnek na stěnách zcela oschne, vymažte nádobu ještě máslem. Poté česnek utřete nožem najemno a dejte zatím stranou.
  3. Mléko, smetanu, sůl a koření dejte do středně velkého kastrolu a přiveďte k varu. Do tekutiny vložte plátky brambor, mrkve a pastináku, přiveďte znovu k varu a míchejte. Cílem této operace je, aby brambory mírně nasákly tekutinu. Pojistíte si tak proces pečení – brambory se budou péct, nikoliv vařit. Po 3–4 minutách (možná méně, možná více) se obě složky spojí, což sami zřetelně uvidíte – vypněte oheň, vmíchejte česnek a směs rozložte do pekáčku.
  4. Dejte péct do trouby na cca 40 minut, nebo brambory na povrchu zezlátnou a uvnitř změknou, až což poznáte podobně, jako když brambory vaříte – zapíchnutím nože. Úhledné porce získáte, pokud zapečené brambory nakrájíte zcela vychladlé a až poté ohřejete v mikrovlnné troubě. Pokud vám na vzhledu pokrmu tolik nezáleží, jezte ihned!