Různé
Smetanové brambory zapečené s trochou kořenové zeleniny
Tahle klasická příloha neztratí vůbec nic ze své lahodnosti (naopak ještě získá), když malou část brambor nahradíte mrkví a slaďoučkým pastinákem.Suroviny
- 800 g brambor (spíše lojovité druhy - varný typ A nebo B)
- 1 větší mrkev
- 1 pastinák
- plátek másla na vymazání formy
- 300 ml smetany ke šlehání
- 300 ml mléka
- 1 stroužek česneku
- 1 bobkový list
- spousta čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- spousta čerstvě mletého pepře
- 2 lžičky soli
Postup přípravy receptu
- Brambory, mrkev a pastinák oloupejte a pak nakrájejte na co nejtenčí plátky – doporučuji tuto fázi svěřit robotu, protože značně zrychlí přípravu. Plátky by měly být tenké asi jako chipsy na smažení. Troubu předehřejte na 170 ºC.
- Oloupaný stroužek česneku rozkrojte podélně napůl a rozkrojenou stranou vymažte nádobu, ve které budete brambory zapékat. Teprve když česnek na stěnách zcela oschne, vymažte nádobu ještě máslem. Poté česnek utřete nožem najemno a dejte zatím stranou.
- Mléko, smetanu, sůl a koření dejte do středně velkého kastrolu a přiveďte k varu. Do tekutiny vložte plátky brambor, mrkve a pastináku, přiveďte znovu k varu a míchejte. Cílem této operace je, aby brambory mírně nasákly tekutinu. Pojistíte si tak proces pečení – brambory se budou péct, nikoliv vařit. Po 3–4 minutách (možná méně, možná více) se obě složky spojí, což sami zřetelně uvidíte – vypněte oheň, vmíchejte česnek a směs rozložte do pekáčku.
- Dejte péct do trouby na cca 40 minut, nebo brambory na povrchu zezlátnou a uvnitř změknou, až což poznáte podobně, jako když brambory vaříte – zapíchnutím nože. Úhledné porce získáte, pokud zapečené brambory nakrájíte zcela vychladlé a až poté ohřejete v mikrovlnné troubě. Pokud vám na vzhledu pokrmu tolik nezáleží, jezte ihned!