Ryby
Losos s čočkou
Jsem trochu přejedená kombinace „ryba s bramborem“, což je podle mě řešení, když si člověk s rybou neví rady. Existuje spousta lepších cest, jak brambory nahradit nebo aspoň vystřídat: smetanový pórek, kapustičky na másle a v neposlední řadě... tahle čočka.Suroviny
- Na čočku:
- 500 g zelené čočky
- 4-5 velkých kapustových listů
- Na rybu:
- 4 filety z lososa i s kůží (po 150 g)
- mořská sůl
- Na zálivku:
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- pepř
- hrst nasekané petržele nebo koriandru
- kousek chilli papričky (nemusí být)
Postup přípravy receptu
- Čočku nejprve propláchněte a nechte máčet 8 hodin. Poté slijte, napusťte do hrnce čerstvou vodu, vařte cca 30 minut, ke konci osolte. Jakmile je čočka „al dente“, tzn. měkká, ale stále ještě drží pevný tvar, slijte ji a nechte odkapat na cedníku.
- Dno středního hrnce vyložte pařákem na knedlíky a položte na něj kapustové listy, ze kterých jste nožem vykrojili středové žebro listu. Vařte v páře. Jakmile listy změknou, ale stále ještě mají jasně zelenou barvu, vyndejte je, nechte mírně zchladnout a nakrájejte na nudličky.
- Troubu předehřejte na 180 ºC. Pekáček vyložte pečicím papírem a filety lososa na něj položte kůží dolů. Těsně před vložením do trouby osolte mořskou solí a dejte péct na 8 minut. Filety by měly být uprostřed stále ještě „živé“. Klidne jeden zkušebně nalomte a podívejte se dovnitř. Podle toho dejte lososa buď ještě na minutku až dvě dopéct, nebo vyndejte ven. Losos se hlavně nesmí přesušit!
- Odkapanou čočku vraťte spolu s kapustou do hrnce. Olivový olej smíchejte s citronovou štávou, pepřem a jemně nasekanou petrželí (případně i chilli papričkou nakrájenou nadrobno, chcete-li) – tuto zálivku promíchejte s čočkou a podávejte k rybe.