Ryby

Rybí filé pečené s fenyklem

Kombinace ryby a fenyklu patří do základní kulinářské abecedy. Všechny jednoduché věci v kuchyni dělám co nejpečlivěji, protože jen tak se rodí rafinovanost: ryba šťavnatá tak akorát, fenykl měkký, a přesto křupavý, chutě prolnuté. Takhle…

Suroviny

  • 4 kusy rybího filé s kůží (po 150 g)
  • 2 střední fenykly
  • 4-5 snítek tymiánu
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 citrón (lépe nestříkaný)
  • 1 stroužek česneku
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

Do pekáčku můžete „šplouchnout“ 2–3 lžíce suchého bílého vína, které máte připravené k pití, nebo trochu pomerančové šťávy, také plátek másla – a jste-li hodně „fenykloví“ (jako já), pak ještě lžičku fenyklových semínek na kůži rybího filé.

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Lístky tymiánu sdrhněte ze stonků, česnek utřete najemno a obojí smíchejte s olejem. Přidejte citrón nakrájený na kolečka, pomačkejte a nechte 15 minut odstát a prolnout.
  2. Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu. Z fenyklu odkrojte horní zdřevnatělé části a spodní plošku. Vařte 13 minut. Poté vyjměte a nechte okapat a mírně zchladnout. Rozkrojte podélně na čtvrtky.
  3. Do středního pekáčku nalijte připavený olej s citrónem. Po dně rozložte fenykl řezem dolů. Do kůže filetů udělejte několik mělkých zářezů nožem. Filety položte kůží vzhůru vedle fenyklu, vše osolte, trochu opepřete a dejte péct na 20 minut do trouby. Podávejte s bílým vínem a bílým chlebem.