Saláty a zelenina
Čočkový salát s červeným zelím
Jedno z mých oblíbených jídel na cesty nebo do práce. Vydatné a lehké.Suroviny
- 1 malá hlávka zelí nebo 1/2 větší
- 150 g drobnozrnné čočky
- 1 snítka tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
- 1 bobkový list
- 1 velká červená cibule
- 200 g sýra s modrou plísní
- 200 g modrého hroznového vína (lépe bez pecek)
- sůl a pepř
- Na zálivku:
- 6 lžic olivového oleje
- 2-3 lžíce jemného octa (balsamico apod.)
- 1 lžíce medu
Postup přípravy receptu
- Čočku namočte předem podle návodu na obalu a dejte vařit do velkého hrnce spolu s cca 1,5 litrem vody, snítkou tymiánu, bobkovým listem a ke konci přidejte i lžičku soli. Jakmile čočka změkne, přelijte ji přes cedník a nechte okapat. Nezapomeňte odstranit koření.
- Zelí rozkrájejte na čtvrtky a vykrojte košťál. Na svrchních listech odkrojte nejsilnější „žebra“. Nakrájejte na nudličky. Cibuli rozpulte a nakrájejte na tenká polokolečka. Kuličky omytého hroznového vína rozkrojte napůl nebo nechte v celku (podle velikosti). Čočku smíchejte se zelím a cibulí ve větší salátové míse.
- Suroviny na zálivku dobře prošlehejte metličkou a přelijte přes čočku se zelím. Promíchejte. Navrch položte víno a na kousky nebo kostičky nakrájený sýr. Dosolte a opepřete až na talíři podle chuti a slanosti sýra.