Saláty a zelenina

Čočkový salát s červeným zelím

Jedno z mých oblíbených jídel na cesty nebo do práce. Vydatné a lehké.

Suroviny

  • 1 malá hlávka zelí nebo 1/2 větší
  • 150 g drobnozrnné čočky
  • 1 snítka tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
  • 1 bobkový list
  • 1 velká červená cibule
  • 200 g sýra s modrou plísní
  • 200 g modrého hroznového vína (lépe bez pecek)
  • sůl a pepř
  • Na zálivku:
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2-3 lžíce jemného octa (balsamico apod.)
  • 1 lžíce medu

Postup přípravy receptu

  1. Čočku namočte předem podle návodu na obalu a dejte vařit do velkého hrnce spolu s cca 1,5 litrem vody, snítkou tymiánu, bobkovým listem a ke konci přidejte i lžičku soli. Jakmile čočka změkne, přelijte ji přes cedník a nechte okapat. Nezapomeňte odstranit koření.
  2. Zelí rozkrájejte na čtvrtky a vykrojte košťál. Na svrchních listech odkrojte nejsilnější „žebra“. Nakrájejte na nudličky. Cibuli rozpulte a nakrájejte na tenká polokolečka. Kuličky omytého hroznového vína rozkrojte napůl nebo nechte v celku (podle velikosti). Čočku smíchejte se zelím a cibulí ve větší salátové míse.
  3. Suroviny na zálivku dobře prošlehejte metličkou a přelijte přes čočku se zelím. Promíchejte. Navrch položte víno a na kousky nebo kostičky nakrájený sýr. Dosolte a opepřete až na talíři podle chuti a slanosti sýra.