Saláty a zelenina
Fazolkový salát s novými bramborami
Recept na tento salát není nic vědeckého a omračujícího, ostatně tak jako všechny dobré recepty na fazolky. Jde jen o to, opatrně sladit jemnou chuť křupavých fazolek s ostatními surovinami. S čerstvými letními lojovitými bramborami a zálivkou ze zakysané smetany se vám to povede dokonale.Suroviny
- 450 g menších nových brambor
- 450 g zelených fazolek
- 4 ks sušených rajčat
- hrst vlašských ořechů
- Na zálivku:
- 200 ml zakysané smetany
- 1 stroužek česneku
- 4 lžíce nasekaného kopru (lístky otrhat a stonky odstranit)
- 1/2 lžičky cukru krystalu
- sůl a čestvě mletý pepř podle chuti
Postup přípravy receptu
- Brambory vydrbejte kartáčkem pod tekoucí vodou, uvařte v osolené vodě a poté podélně rozkrojte na čtvrtky. Mezitím si připravte zálivku a fazolky. Nasekejte lístky kopru, utřete stroužek česneku, přidejte zakysanou smetanu, cukr, sůl a čerstvě mletý pepř a vše ušlehejte metličkou na jemnou omáčku.
- Fazolky nejprve krátce povařte v páře na pařáku na knedlíky – stačí většinou 4 minuty, aby zůstaly křupavé. Poté je vyndejte, rychle zchlaďte pod tekoucí studenou vodou, abyste zastavili jejich měknutí, a nechte okapat.
- Brambory a fazolky rozložte na servírovací talíř. Přelijte připravenou zálivkou a ozdobte nakrájenými rajčaty a posekanými ořechy.