Saláty a zelenina

Fazolkový salát s novými bramborami

Recept na tento salát není nic vědeckého a omračujícího, ostatně tak jako všechny dobré recepty na fazolky. Jde jen o to, opatrně sladit jemnou chuť křupavých fazolek s ostatními surovinami. S čerstvými letními lojovitými bramborami a zálivkou ze zakysané smetany se vám to povede dokonale.

Suroviny

3-4
  • 450 g menších nových brambor
  • 450 g zelených fazolek
  • 4 ks sušených rajčat
  • hrst vlašských ořechů
  • Na zálivku:
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce nasekaného kopru (lístky otrhat a stonky odstranit)
  • 1/2 lžičky cukru krystalu
  • sůl a čestvě mletý pepř podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Brambory vydrbejte kartáčkem pod tekoucí vodou, uvařte v osolené vodě a poté podélně rozkrojte na čtvrtky. Mezitím si připravte zálivku a fazolky. Nasekejte lístky kopru, utřete stroužek česneku, přidejte zakysanou smetanu, cukr, sůl a čerstvě mletý pepř a vše ušlehejte metličkou na jemnou omáčku.
  2. Fazolky nejprve krátce povařte v páře na pařáku na knedlíky – stačí většinou 4 minuty, aby zůstaly křupavé. Poté je vyndejte, rychle zchlaďte pod tekoucí studenou vodou, abyste zastavili jejich měknutí, a nechte okapat.
  3. Brambory a fazolky rozložte na servírovací talíř. Přelijte připravenou zálivkou a ozdobte nakrájenými rajčaty a posekanými ořechy.