Saláty a zelenina
Kapustové závitky
Balkánská klasika. Je sice víc způsobů, jak dostat na talíř rýži s mletým masem v listu zelí nebo kapusty – včetně přístupu k volbě koření, ale já používám ten nejjednodušší. A co se týká dochucení, jsem zamilovaná do fenyklu a česneku.Suroviny
- 400 g mletého vepřového (nebo jehněčího)
- 500 g rýže
- 1 cibule
- 2 lžíce hrozinek
- 1 lžička fenyklu
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
- 5 lžic oleje
- 1 střední hlávka kapusty
- Na jogurtovou omáčku:
- 250 ml bílého jogurtu
- 1 jemně utřený stroužek česneku
- špetka soli
- čerstvě mletý pepř podle chuti
- 1 lžíce nasekané pažitky (máte-li)
Postup přípravy receptu
- Cibuli nasekejte nahrubo. Ve větším hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm osmahněte. Jakmile zesklovatí, přidejte maso. Restujte a občas promíchejte. Jakmile se maso zatáhne (tj. není na povrchu syrové), přidejte opranou, okapanou rýži a hrozinky. Osolte, opepřete, přidejte fenykl. Ještě chvíli restujte a poté zalijte horkou vodou na dva prsty nad úroveň rýže a duste. Až rýže vstřebá vodu, vypněte oheň a nechte ji dojít v teple doměkka.
- Mezitím předehřejte troubu na 180 ºC a připravte kapustu. Svrchní oschlé listy kapusty odstraňte. Ostatní po jednom odkrojte a na větších seřízněte bílé střední žebro. Listy vložte do pařáku na knedlíky a vařte v páře, až je kapusta „al dente“, jasně zelená, ale ještě stále pevná. Poté ihned vyndejte a nechte mírně zchladnout.
- Doprostřed každého listu dejte velkou lžíci rýžové směsi a zabalte jako balíček. Otočte záhybem dolů a klaďte na pekáč. Balíčky v pekáči podlijte 100 ml vody a dejte prohřát ještě na 10–12 minut (podle velikosti balíčků) do trouby. V případě potřeby, tj. pokud se voda vypeče, podlijte znovu trochou vody.
- Smíchejte suroviny na jogurtovou omáčku. Závitky podávejte s chlebem, stolovníci si je sami polévají jogurtovou omáčkou.