Saláty a zelenina

Kapustové závitky

Balkánská klasika.  Je sice víc způsobů, jak dostat na talíř rýži s mletým masem v listu zelí nebo kapusty – včetně přístupu k volbě koření, ale já používám ten nejjednodušší. A co se týká dochucení, jsem zamilovaná do fenyklu a česneku.

Suroviny

  • 400 g mletého vepřového (nebo jehněčího)
  • 500 g rýže
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hrozinek
  • 1 lžička fenyklu
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 5 lžic oleje
  • 1 střední hlávka kapusty
  • Na jogurtovou omáčku:
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 1 jemně utřený stroužek česneku
  • špetka soli
  • čerstvě mletý pepř podle chuti
  • 1 lžíce nasekané pažitky (máte-li)

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nasekejte nahrubo. Ve větším hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm osmahněte. Jakmile zesklovatí, přidejte maso. Restujte a občas promíchejte. Jakmile se maso zatáhne (tj. není na povrchu syrové), přidejte opranou, okapanou rýži a hrozinky. Osolte, opepřete, přidejte fenykl. Ještě chvíli restujte a poté zalijte horkou vodou na dva prsty nad úroveň rýže a duste. Až rýže vstřebá vodu, vypněte oheň a nechte ji dojít v teple doměkka.
  2. Mezitím předehřejte troubu na 180 ºC a připravte kapustu. Svrchní oschlé listy kapusty odstraňte. Ostatní po jednom odkrojte a na větších seřízněte bílé střední žebro. Listy vložte do pařáku na knedlíky a vařte v páře, až je kapusta „al dente“, jasně zelená, ale ještě stále pevná. Poté ihned vyndejte a nechte mírně zchladnout.
  3. Doprostřed každého listu dejte velkou lžíci rýžové směsi a zabalte jako balíček. Otočte záhybem dolů a klaďte na pekáč. Balíčky v pekáči podlijte 100 ml vody a dejte prohřát ještě na 10–12 minut (podle velikosti balíčků) do trouby. V případě potřeby, tj. pokud se voda vypeče, podlijte znovu trochou vody.
  4. Smíchejte suroviny na jogurtovou omáčku. Závitky podávejte s chlebem, stolovníci si je sami polévají jogurtovou omáčkou.