Saláty a zelenina
Omáčka z pečených rajčat
Zamlouvá se mi názor šéfkuchaře Richarda Fuchse, který tvrdí, že suroviny se nesmí stresovat prudkým varem. Teprve klidným pomalým vařením ze sebe totiž vydávají to nejlepší. Týká se to jak vývaru, tak dušení masa i některých druhů zeleniny. Omáčka z rajčat pečených pomalu v troubě je ta nejpravější.Suroviny
- 1 kg středních rajčat
- 4 stroužky česneku, nasekané najemno
- 1 lžíce tymiánu
- olivový olej
Postup přípravy receptu
- Předehřejte troubu na 110 °C. Omytá a osušená rajčata překrojte na půl a poklaďte je řezem navrch na pekáč lehce vymazaný olivovým olejem. Posypte tymiánem, česnekem a zastříkněte olivovým olejem, pokud možno přímo na řeznou plochu rajčat, ne mimo ni. Dejte péct do trouby na nejméně 2–3 hodiny. Poté se rajčata scvrknou, ale zůstanou šťavnatá. Podávejte se špagetami a strouhaným parmazánem.