Saláty a zelenina
Salát se zálivkou z dýně
Ráda bych vám napsala nějaký unikátní recept, ale pravda je taková, že na tento salát můžete zužitkovat skoro všechnu pečenou, vařenou i syrovou zeleninu, kterou najdete doma, případně oříšky. Hlavní je udělat dýňovou zálivku. Já jí dělám takto...
Suroviny
- velká hrst salátových listů
- 1 řapík z řapíkatého celeru
- 4 ředkvičky
- jedlé květy nebo směs bylinek jako pažitka, petržel, kerblík
- 300 g dýně Hokkaido bez semínek
- 100 g muškátové dýně Butternut
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce octa
- sůl a čerstvě mletý pepř
Vyzkoušejte, co udělá s chutí zálivky jiný druh dýně - třeba muškátová nebo žaludová.
Postup přípravy receptu
- 1. Oloupanou dýni Butternut nakrájejte na kostky, vložte do kastrůlku, zalijte maximálně do poloviny vodou a na středním ohni vařte přikryté do změknutí. Přesuňte do vyšší mixovací nádobky. Přidejte ocet, olej, špetku soli a čerstvě mletý pepř. Rozmixujte tyčovým mixérem. Máte zálivku!
- 2. Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni Hokkaido nakrájejte na podkovy nebo menší kostky, jak to máte rádi. Vložte do pekáčku, zastříkněte olejem, promíchejte, ať se dýně olejem obalí, a dejte péct do trouby na 15 minut nebo do změknutí. Můžete před pečením osolit, ale mně chutná, jak je dýně sladká v protikladu k ostatní zelenině.
- 3. Omyté a osušené listy salátu dejte do talíře. Ředkvičky a celer nakrájejte na plátky a rozložte na salát. Lehce zchladlou pečenou dýni přidejte také a polijte dýňovou zálivkou. Posypte nasekanými čerstvými bylinkami nebo jedlými květy a jezte.