Saláty a zelenina

Salát se zálivkou z dýně

Ráda bych vám napsala nějaký unikátní recept, ale pravda je taková, že na tento salát můžete zužitkovat skoro všechnu pečenou, vařenou i syrovou zeleninu, kterou najdete doma, případně oříšky. Hlavní je udělat dýňovou zálivku. Já jí dělám takto...

Suroviny

1
  • velká hrst salátových listů
  • 1 řapík z řapíkatého celeru
  • 4 ředkvičky
  • jedlé květy nebo směs bylinek jako pažitka, petržel, kerblík
  • 300 g dýně Hokkaido bez semínek
  • 100 g muškátové dýně Butternut
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce octa
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Vyzkoušejte, co udělá s chutí zálivky jiný druh dýně - třeba muškátová nebo žaludová.

Postup přípravy receptu

  1. 1. Oloupanou dýni Butternut nakrájejte na kostky, vložte do kastrůlku, zalijte maximálně do poloviny vodou a na středním ohni vařte přikryté do změknutí. Přesuňte do vyšší mixovací nádobky. Přidejte ocet, olej, špetku soli a čerstvě mletý pepř. Rozmixujte tyčovým mixérem. Máte zálivku!
  2. 2. Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni Hokkaido nakrájejte na podkovy nebo menší kostky, jak to máte rádi. Vložte do pekáčku, zastříkněte olejem, promíchejte, ať se dýně olejem obalí, a dejte péct do trouby na 15 minut nebo do změknutí. Můžete před pečením osolit, ale mně chutná, jak je dýně sladká v protikladu k ostatní zelenině.
  3. 3. Omyté a osušené listy salátu dejte do talíře. Ředkvičky a celer nakrájejte na plátky a rozložte na salát. Lehce zchladlou pečenou dýni přidejte také a polijte dýňovou zálivkou. Posypte nasekanými čerstvými bylinkami nebo jedlými květy a jezte.