Saláty a zelenina
Zimní salát z jablek, špeku a sýra
Čím je nám v létě salát, tím je v čase chladu bezpochyby polévka. Také proto se v zimě chladivým salátům spíš vyhýbám. Tomu, jehož recept vám teď prozradím, ale uděluji výjimku, protože suroviny na něj jsou zimní. Polníček můžete dokonce vysévat už od února.Suroviny
- 1 červené jablko
- 250 g prorostlého špeku, anglické slaniny nebo parmské šunky
- 250 g ovčího sýra (např. kaškaval)
- 1 hlávka salátu
- 100 g polníčku
- sůl a pepř (nemusí být)
- Na zálivku:
- 6 lžic olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
Máte-li biocitron, tj. nestříkaný, můžete přidat i nastrouhanou kůru.
Postup přípravy receptu
- V malé misce nebo skleničce prošlehejte metličkou suroviny na zálivku.
- Jablko neloupejte, ale odstraňte z něj jádřinec a nakrájejte jej na tenké plátky.
- Sýr nakrájejte na malé kostičky a špek nebo slaninu na tenké plátky. Ve velké míse promíchejte salát i polníček se zálivkou a přidejte jablko, špek a sýr. Dochuťte solí a pepřem, chcete-li.