Saláty a zelenina

Zimní salát z jablek, špeku a sýra

Čím je nám v létě salát, tím je v čase chladu bezpochyby polévka. Také proto se v zimě chladivým salátům spíš vyhýbám. Tomu, jehož recept vám teď prozradím, ale uděluji výjimku, protože suroviny na něj jsou zimní. Polníček můžete dokonce vysévat už od února.

Suroviny

  • 1 červené jablko
  • 250 g prorostlého špeku, anglické slaniny nebo parmské šunky
  • 250 g ovčího sýra (např. kaškaval)
  • 1 hlávka salátu
  • 100 g polníčku
  • sůl a pepř (nemusí být)
  • Na zálivku:
  • 6 lžic olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu

Máte-li biocitron, tj. nestříkaný, můžete přidat i nastrouhanou kůru.

Postup přípravy receptu

  1. V malé misce nebo skleničce prošlehejte metličkou suroviny na zálivku.
  2. Jablko neloupejte, ale odstraňte z něj jádřinec a nakrájejte jej na tenké plátky.
  3. Sýr nakrájejte na malé kostičky a špek nebo slaninu na tenké plátky. Ve velké míse promíchejte salát i polníček se zálivkou a přidejte jablko, špek a sýr. Dochuťte solí a pepřem, chcete-li.