Sendviče a chlebíčky

Hráškový chlebíček

Pokud připravujete chlebíčky na jarní oslavu, třeba na velikonoční stůl, hráškový by neměl chybět. Je nádherně svěží jak pro oči, tak pro chuť.

Suroviny

  • 400 g čerstvého nebo mrazeného hrášku
  • 125 ml smetany 33%
  • 50 g bílého jogurtu
  • 15 ml olivového oleje
  • 4 g soli
  • čerstvě mletý pepř
  • kůra a šťáva z 1/2 citronu (bez pecek)
  • 17 g parmazánu nastrouhaného na jemném struhadle
  • 100 g sýru kaškaval nebo tvrdého ovčího sýra (třeba pecorino)
  • bílý chléb nebo veka
  • 40 g hráškových výhonků

Pokud se vám zdá hrášková pomazánka tekutá, možná hrášek obsahoval více vody. Klidně do ní přidejte pár lžic kvalitní strouhanky.

Postup přípravy receptu

  1. Hrášek vysypte v co nejtenčí vrstvě do širší mělké mísy a nechte 20–30 minut rozmrznout při pokojové teplotě. Pokud spěcháte, můžete to provést v mikrovlnce, ale hrášek trochu ztratí šťavnatost.
  2. Všechny suroviny na pomazánku kromě citronové kůry a parmazánu dejte do robotu a rozmixujte; případně použijte tyčový mixér. Poté přidejte parmazán a citronovou kůru a dobře promíchejte.
  3. Vezměte škrabku na zeleninu a sýr s ní nastrouhejte na větší hobliny. Na jeden chlebíček namažte 40 g hráškové pomazánky. Chlebíček dozdobte hoblinkami sýra a hráškovými výhonky.