Sendviče a chlebíčky
Hráškový chlebíček
Pokud připravujete chlebíčky na jarní oslavu, třeba na velikonoční stůl, hráškový by neměl chybět. Je nádherně svěží jak pro oči, tak pro chuť.Suroviny
- 400 g čerstvého nebo mrazeného hrášku
- 125 ml smetany 33%
- 50 g bílého jogurtu
- 15 ml olivového oleje
- 4 g soli
- čerstvě mletý pepř
- kůra a šťáva z 1/2 citronu (bez pecek)
- 17 g parmazánu nastrouhaného na jemném struhadle
- 100 g sýru kaškaval nebo tvrdého ovčího sýra (třeba pecorino)
- bílý chléb nebo veka
- 40 g hráškových výhonků
Pokud se vám zdá hrášková pomazánka tekutá, možná hrášek obsahoval více vody. Klidně do ní přidejte pár lžic kvalitní strouhanky.
Postup přípravy receptu
- Hrášek vysypte v co nejtenčí vrstvě do širší mělké mísy a nechte 20–30 minut rozmrznout při pokojové teplotě. Pokud spěcháte, můžete to provést v mikrovlnce, ale hrášek trochu ztratí šťavnatost.
- Všechny suroviny na pomazánku kromě citronové kůry a parmazánu dejte do robotu a rozmixujte; případně použijte tyčový mixér. Poté přidejte parmazán a citronovou kůru a dobře promíchejte.
- Vezměte škrabku na zeleninu a sýr s ní nastrouhejte na větší hobliny. Na jeden chlebíček namažte 40 g hráškové pomazánky. Chlebíček dozdobte hoblinkami sýra a hráškovými výhonky.