Sendviče a chlebíčky

Krevetový chlebíček Skagen

Skagen je nejsevernější městečko Dánska a taky název pro moc dobrý krevetový salát. V Dánsku, druhé nejdůležitější zemi v oboru obložených chlebíčků, jsem se naučila, že chlebíčky se dají obkládat opravdu bohatě – pěkně do kopce. A právě krevety jsou na vršení ideální.

Suroviny

  • 400 g mrazených vařených vyloupaných krevet
  • 50 g majonézy
  • 20 g červené cibule
  • 15 g čerstvého křenu (pokud nemáte k dispozici čerstvý, nebojte se sáhnout po křenu ve skleničkách Efko – má slušný říz)
  • šťáva a kůra z poloviny citronu
  • 10 g kopru
  • čtvrt lžičky mletého chilli
  • 2 g soli
  • čerstvě mletý pepř
  • žitný nebo bílý chléb či veka
  • 7 ks vajec uvařených natvrdo
  • čerstvé mladé výhonky na ozdobení (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Krevety nechte v lednici 6–8 hodin rozmrazit, poté je sceďte a osušte papírovým ubrouskem. Je opravdu důležité, aby byly suché, jinak budete mít salát příliš tekutý. Osušené krevety smíchejte s majonézou, jemně nasekanou cibulí, nastrouhaným křenem, šťávou a kůrou z poloviny citronu a částí nasekaného kopru a přidejte chilli, sůl a pepř. Salát nechte uležet pár hodin v chladu.
  2. Na jeden chlebíček dejte 50 g krevetového salátu. Položte na něj dvě čtvrtinky vejce natvrdo a chlebíček dozdobte zbylým čerstvým koprem a podle chuti i čerstvými mladými výhonky.