Sendviče a chlebíčky
Řepný chlebíček
„Tenhle chlebíček si nechám zahrát na pohřbu,“ tvrdí jeden náš věrný zákazník a není to jediná pocta, kterou tento chlebíček získal. Opravdu jsem nečekala, že se stane vlajkovou lodí Sisters. Také proto, že jeho původ je dost prostý. Řepná pomazánka pantzarosalata pochází z chudé horské části Řecka, stejně jako část mojí rodiny. A musím uznat, že s kozím sýrem, rukolou a karamelizovanými ořechy chutná skvěle.Suroviny
- 500 g syrové červené řepy
- 2 g česneku
- 3 g soli
- 200 g bílého jogurtu
- 50 g strouhanky
- 40 ml červeného vinného octa
- 30 ml rostlinného oleje
- 200 ml horké vody
- 100 g cukru
- 140 g vlašských ořechů
- rostlinný olej na smažení
- bílý chléb nebo veka
- 250 g čerstvého kozího sýra
- řepný list nebo rukola na ozdobení
Postup přípravy receptu
- Řepu dejte do pekáče a pečte ji, dokud není měkká. Po upečení ji nechte zchladnout, oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Česnek utřete s troškou soli. Poté všechny suroviny až po 30 ml rostlinného oleje rozmixujte ve vyšší nádobě tyčovým mixérem dohladka.
- V horké vodě rozpusťte cukr a v cukrovém sirupu povařte ořechy alespoň 15 minut. Poté je důkladně sceďte a vhoďte do rozpáleného oleje, kde je budete asi 5 minut ponořené smažit, dokud nezkaramelizují. Hotové ořechy opět sceďte od oleje, přemístěte na plech s pečicím papírem a ihned oddělte jednotlivé kousky od sebe. Co nejrychleji přesuňte plech s ořechy do mrazáku (alespoň na 30 minut), abyste zastavili tepelný proces. Poté je uchovávejte v uzavíratelné nádobě.
- Na jeden chlebíček namažte 30 g řepné pomazánky a ozdobte 20 g kozího sýra. Na něj položte kousek zkaramelizovaného ořechu a dozdobte řepným listem nebo rukolou.