Sendviče a chlebíčky

Řepný chlebíček

„Tenhle chlebíček si nechám zahrát na pohřbu,“ tvrdí jeden náš věrný zákazník a není to jediná pocta, kterou tento chlebíček získal. Opravdu jsem nečekala, že se stane vlajkovou lodí Sisters. Také proto, že jeho původ je dost prostý. Řepná pomazánka pantzarosalata pochází z chudé horské části Řecka, stejně jako část mojí rodiny. A musím uznat, že s kozím sýrem, rukolou a karamelizovanými ořechy chutná skvěle.

Suroviny

  • 500 g syrové červené řepy
  • 2 g česneku
  • 3 g soli
  • 200 g bílého jogurtu
  • 50 g strouhanky
  • 40 ml červeného vinného octa
  • 30 ml rostlinného oleje
  • 200 ml horké vody
  • 100 g cukru
  • 140 g vlašských ořechů
  • rostlinný olej na smažení
  • bílý chléb nebo veka
  • 250 g čerstvého kozího sýra
  • řepný list nebo rukola na ozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Řepu dejte do pekáče a pečte ji, dokud není měkká. Po upečení ji nechte zchladnout, oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Česnek utřete s troškou soli. Poté všechny suroviny až po 30 ml rostlinného oleje rozmixujte ve vyšší nádobě tyčovým mixérem dohladka.
  2. V horké vodě rozpusťte cukr a v cukrovém sirupu povařte ořechy alespoň 15 minut. Poté je důkladně sceďte a vhoďte do rozpáleného oleje, kde je budete asi 5 minut ponořené smažit, dokud nezkaramelizují. Hotové ořechy opět sceďte od oleje, přemístěte na plech s pečicím papírem a ihned oddělte jednotlivé kousky od sebe. Co nejrychleji přesuňte plech s ořechy do mrazáku (alespoň na 30 minut), abyste zastavili tepelný proces. Poté je uchovávejte v uzavíratelné nádobě.
  3. Na jeden chlebíček namažte 30 g řepné pomazánky a ozdobte 20 g kozího sýra. Na něj položte kousek zkaramelizovaného ořechu a dozdobte řepným listem nebo rukolou.